KOLEKCIJA

Izložba Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi je otvorena u sarajevskoj Vijećnici

Grad Sarajevo je izdvojio sredstva i pokrenuo pitanje izrade izvedbenog projekta Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevija

Izložba Muzeja savremene umjetsnoti Ars Aevi u Vijećnici. Avaz

Avaz.ba

12.8.2020

Izložba kolekcije Muzeja savremene umjetnosti "Ars Aevi" u okviru koje je predstavljeno između 60 i 70 posto fundusa Muzeja, otvorena je danas u sarajevskoj Vijećnici.

Dva sprata čuvenog zdanja austrougarske arhitekture od danas će biti otvorena za sve ljubitelje savremene umjetnosti, a cijeli četvrti sprat posvećen je najvećoj postavci "Beč" kao poveznici dva grada i dvije države.

- Nismo svjesni vrijednosti, jako je puno nerazumijevanja za savremenu umjetnost. Sve me ovo podsjeća na osnivanja Ars Aevija 1992 kada je on nastao u znak otpora i protesta na agresiju, a sada imamo pandemiju, ali i druge stvari koje utiču. Upornost Envera Hadžiomerspahića, rad i ustrajavanja održali su ideju Ars Aevija - istakao je Ivica Šarić, dogradonačelnik Sarajeva.


Ars Aevi - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Grad Sarajevo je izdvojio sredstva i pokrenuo pitanje izrade izvedbenog projekta Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevija.

Senka Ibrišimbegović, direktorica Javne ustanove Muzej savremene umjetnosti „Ars Aevi“ izrazila je zahvalnost Gradu Sarajevu koji je prepoznao važnost projekta i nužnost otvorenja muzeja.

U cijelom projektu Ars Aevi najvažniji je historijski momenat, ističe Enver Hadžiomerspahić, utemeljitelj i koordinator razvoja projekta „Ars Aevi“.

- Grad Sarajevo je majka projekta, a Italija njegova druga majka. Sve vrijeme smo imali dobru saradnju. Hvala na hrabrosti i mudrosti, prije svega gradonačelniku Abdulahu Skaki, dogradonačelnicima Ivici Šariću i Milanu Triviću da donesu odluku o osnivanju Javne ustanove muzeja Ars Aevi, kao i da 150 umjetničkih djela najpoznatnijih umjetnika dobije mjesto u ovom dostojanstvenom prostoru - kazao je Hadžiomerspahić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.