TURIZAM

Jahorina bilježi najuspješniju ljetnu sezonu u historiji

Hiljade gostiju ovih dana uživaju u šetnjama prirodom

Hiljade gostiju ovih dana uživaju u šetnjama prirodom. Olimpijski centar Jahorina

Avaz.ba

13.8.2020

Olimpijska ljepotica Jahorina ovo ljeto je jedna od najposjećenijih i najpoželjnijih turističkih destinacija i prava ljetna oaza za ljubitelje odmora na planini. To potvrđuju zvanični podaci o broju noćenja na Jahorini ostvarenih u julu i avgustu, ali i rezervacije za narednih desetak dana. O popularnosti planine svjedoče i užurbani radovi na izgradnji novih objekata za smještaj turista.



Oaza za ljubitelje odmora. Olimpijski centar Jahorina

Sanja Ćeremidžić, stručni savjetnica za odnose sa javnošću Olimijskog centra Jahorina navodi da Ovih dana planina živi punim kapacitetima i vrvi od gostiju iz cijele BiH i Srbije, što je veliki uspjeh i motivacija za budućnost Olimpijskog centar aJahorina, nakon što su u martu, aprilu i maju zabilježeni katastrofalni rezultati usljed situacije sa koronavirusom i nemogućnosti kretanja, te rada hotela i drugih objekata.

- Do srijede je ostvareno više od 21.000 ljetnih vožnji na OC Jahorina i zabilježen je porast od gotovo 240posto u odnosu na prethodnu godinu u istom periodu, kada je ostvareno 6.200 ljetnih vožnji. Prethodni vikend je bio najposjećeniji ove sezone, kada je zabilježeno gotovo 1.700 ljetnih vožnji samo u subotu 8. i nedjelju 9. avgusta. Promet je takođe uvećan za više od 260posto u odnosu na prethodno ljeto koje je bilo rekordno po svim parametrima. Prognoziramo da će ova ljetna sezona biti najuspješnija u historiji što nam je posebno drago. Novi sadržaji i bogatija ljetna ponuda je zaista pravi potez, posebno u ovim uslovima kada su putovanja ograničena i kada svi pronalaze utočište u prirodi i planini. Jahorina je sada zaista raj za aktivan odmor i potpuni bijeg od svega što nas svakodnevno opterećuje i zamara i posjetioci su to prepoznali – kaže Sanja Ćeremidžić, stručni savjetnik za odnose sa javnošću Olimijskog centra Jahorina.

Kapaciteti na Jahorini popunjeni. Olimpijski centar Jahorina

Hiljade gostiju ovih dana uživaju u šetnjama prirodom, a ne smetaju im ni povremeni pljuskovi.

- Zbog cijele situacije odlučili smo da ovo ljeto uživamo u ljepotama naše domovine. Redovno posjećujemo olimpijske ljepotice. Ovaj put smo izabrali Jahorinu koja pruža mnogo mogućnosti. Poslužilo nas je i vrijeme, tako da smo se popeli na sami vrh planine- kaže bračni par Hadžić koji je uživao u sunčanom danu sa svojim sinovima.  

Porodica Nikolić iz Loznice već godinama dio ljeta provodi na Jahorini, gdje imaju vikendicu.

- Na Jahorini će svako naći nešto za sebe. Mi uživamo u prirodnim ljepotama, a ovaj dan je rezervisan za vožnju kvadom – kažu Nikolići.


Najpoželjnijih turističkih destinacija. Olimpijski centar Jahorina

Pored samih prirodnih ljepota kojima Jahorina obiluje, na porast broja turista u ovoj ljetnoj sezoni je utjecalo mnoštvo zanimljivih sadržaja.

- Jahorina je već postala prepoznatljiva po planinskom bobu na šinama dužine 2,5 km, najdužem u regionu. Bob dostiže brzinu od 40 km/h i jedan je od 10 najvećih u cijeloj Evropi. Svakodnevno su u pogonu i naše nove, velike adrenalinske atrakcije, tower, loopster i sky dive, koji su raspoređeni na Poljicama i na Jezeru na vrhu planine. Posjetioci se mogu oprobati i u ljetnom sankanju, vožnji xRaycera, vožnji bicikala, ali i uživati u dugim šetnjama planinskim stazama. Jezero na vrhu planine smo ambijentalno uredili sa šetališnom zonom, molom i klupama, osvijetlili smo šetačku stazu oko jezera. U toku je i nabavka ljetnih zabavnih sadržaja za jezero (pedaline, pontoni, lopte) pa će i ove zanimljive atrakcije dodatno obogatiti ljetnu ponudu. U planu je izgradnja velikog igrališta za djecu sa druge strane jezera. Uradili smo i osvjetljenje trase dužine od 4.200 metara koja vodi do olimpijskog bara. Uz olimpijski bar i polaz najdužeg u regionu boba na šinama, u planu je da vrh planine bude centar zabave i dešavanja u toku ljetne sezone – navodi Ćeremidžić.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.