TURIZAM

Jahorina bilježi najuspješniju ljetnu sezonu u historiji

Hiljade gostiju ovih dana uživaju u šetnjama prirodom

Avaz.ba

Hiljade gostiju ovih dana uživaju u šetnjama prirodom

Foto: Olimpijski centar Jahorina


Olimpijska ljepotica Jahorina ovo ljeto je jedna od najposjećenijih i najpoželjnijih turističkih destinacija i prava ljetna oaza za ljubitelje odmora na planini. To potvrđuju zvanični podaci o broju noćenja na Jahorini ostvarenih u julu i avgustu, ali i rezervacije za narednih desetak dana. O popularnosti planine svjedoče i užurbani radovi na izgradnji novih objekata za smještaj turista.

 • Oaza za ljubitelje odmora

  Oaza za ljubitelje odmora

  Foto: Olimpijski centar Jahorina


Sanja Ćeremidžić, stručni savjetnica za odnose sa javnošću Olimijskog centra Jahorina navodi da Ovih dana planina živi punim kapacitetima i vrvi od gostiju iz cijele BiH i Srbije, što je veliki uspjeh i motivacija za budućnost Olimpijskog centar aJahorina, nakon što su u martu, aprilu i maju zabilježeni katastrofalni rezultati usljed situacije sa koronavirusom i nemogućnosti kretanja, te rada hotela i drugih objekata.

- Do srijede je ostvareno više od 21.000 ljetnih vožnji na OC Jahorina i zabilježen je porast od gotovo 240posto u odnosu na prethodnu godinu u istom periodu, kada je ostvareno 6.200 ljetnih vožnji. Prethodni vikend je bio najposjećeniji ove sezone, kada je zabilježeno gotovo 1.700 ljetnih vožnji samo u subotu 8. i nedjelju 9. avgusta. Promet je takođe uvećan za više od 260posto u odnosu na prethodno ljeto koje je bilo rekordno po svim parametrima. Prognoziramo da će ova ljetna sezona biti najuspješnija u historiji što nam je posebno drago. Novi sadržaji i bogatija ljetna ponuda je zaista pravi potez, posebno u ovim uslovima kada su putovanja ograničena i kada svi pronalaze utočište u prirodi i planini. Jahorina je sada zaista raj za aktivan odmor i potpuni bijeg od svega što nas svakodnevno opterećuje i zamara i posjetioci su to prepoznali – kaže Sanja Ćeremidžić, stručni savjetnik za odnose sa javnošću Olimijskog centra Jahorina.

 • Kapaciteti na Jahorini popunjeni

  Kapaciteti na Jahorini popunjeni

  Foto: Olimpijski centar Jahorina


Hiljade gostiju ovih dana uživaju u šetnjama prirodom, a ne smetaju im ni povremeni pljuskovi.

- Zbog cijele situacije odlučili smo da ovo ljeto uživamo u ljepotama naše domovine. Redovno posjećujemo olimpijske ljepotice. Ovaj put smo izabrali Jahorinu koja pruža mnogo mogućnosti. Poslužilo nas je i vrijeme, tako da smo se popeli na sami vrh planine- kaže bračni par Hadžić koji je uživao u sunčanom danu sa svojim sinovima.  

Porodica Nikolić iz Loznice već godinama dio ljeta provodi na Jahorini, gdje imaju vikendicu.

- Na Jahorini će svako naći nešto za sebe. Mi uživamo u prirodnim ljepotama, a ovaj dan je rezervisan za vožnju kvadom – kažu Nikolići.

 • Najpoželjnijih turističkih destinacija

  Najpoželjnijih turističkih destinacija

  Foto: Olimpijski centar Jahorina


Pored samih prirodnih ljepota kojima Jahorina obiluje, na porast broja turista u ovoj ljetnoj sezoni je utjecalo mnoštvo zanimljivih sadržaja.

- Jahorina je već postala prepoznatljiva po planinskom bobu na šinama dužine 2,5 km, najdužem u regionu. Bob dostiže brzinu od 40 km/h i jedan je od 10 najvećih u cijeloj Evropi. Svakodnevno su u pogonu i naše nove, velike adrenalinske atrakcije, tower, loopster i sky dive, koji su raspoređeni na Poljicama i na Jezeru na vrhu planine. Posjetioci se mogu oprobati i u ljetnom sankanju, vožnji xRaycera, vožnji bicikala, ali i uživati u dugim šetnjama planinskim stazama. Jezero na vrhu planine smo ambijentalno uredili sa šetališnom zonom, molom i klupama, osvijetlili smo šetačku stazu oko jezera. U toku je i nabavka ljetnih zabavnih sadržaja za jezero (pedaline, pontoni, lopte) pa će i ove zanimljive atrakcije dodatno obogatiti ljetnu ponudu. U planu je izgradnja velikog igrališta za djecu sa druge strane jezera. Uradili smo i osvjetljenje trase dužine od 4.200 metara koja vodi do olimpijskog bara. Uz olimpijski bar i polaz najdužeg u regionu boba na šinama, u planu je da vrh planine bude centar zabave i dešavanja u toku ljetne sezone – navodi Ćeremidžić.  

Više o temi Jahorina

OKONČANA POSJETA JAHORINI
Dodik helikopterom poslao Đokovića na piramidu u Visoko
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na