NABAVKA OPREME

Centralna banka na kompjutere i laptope planira potrošiti preko 200.000 maraka

Jedan laptop u prosjeku je koštao 1709 KM, a kompjuter 1670 KM.

Centralna banka BiH. Avaz

Piše: Danijal Hadžović/Avaz.ba

13.8.2020

Centralna banka Bosne i Hercegovine izdala je saopštenja o nabavci robe u vidu desktop i laptop računara. Međutim, ono što u ovoj nabavci upada u oči jeste cijena koja se namjerava izdvojiti za ovu opremu. Tako je u Aneks-u B navedeno da se za nabavku 110 računara planira izdvojiti 183 760 KM. Drugim riječima, jedan kompjuter prema ugovoru košta 1,670 KM.


Nabavka računara. Screenshot

Također, pored računara, namjeravaju se nabaviti i laptopi. Tako se na 10 laptopa (5 komada tipa i i 5 komada tipa II) planira izdvojiti 17,094 KM, ili 1¸709 KM po laptopu, naravno, bez PDV-a.


Nabavka laptopa. Screenshot

Iako cijena računara i laptopa posljednjih godina u svijetu naglo opada, pa su oni danas dostupni već za nekoliko stotina konvertibilnih maraka, iz Centralne banke BiH očigledno smatraju da uprkos hiljadama otkaza, naglom ekonomskom padu i propasti čitavih stotina firmi uslijed krize uzrokovane panedmijom COVID-a-19 nema potrebe za štednjom, pa se očigledno bira samo najveći mogući luksuz.


Nabavka kompjutera. Screenshot

Da stvari budu apsurdnije, kao razlog u stavci „kriterij za dodjelu ugovora“ navodi se „najniža cijena“. Možemo samo nagađati kakve li su tek onda bile ostale ponude.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.