DISCIPLINSKA KOMISIJA

Granični policajac dobio otkaz: Za 50 eura omogućio ulazak u BiH njemačkom državljaninu

Od državljanina Njemačke je zahtijevao i primio dar, odnosno novčana sredstva u iznosu od 50 eura da bi omogućio ulazak u BiH putničkog motornog vozila marke Ford

Avaz.ba
13.08.2020 16:02

Granična policija BiH

Foto: Avaz

Disciplinska komisija za policijske službenikeGranične policije BiH donijela je Rješenje o prestanku radnog odnosa policijskog službenika Granične policije BiH Z.V., koji je dana 26.07.2019.godine, na MGP-u Šamac, na ulazu u Bosnu i Hercegovinu, tokom trajanja smjene, u svojstvu vođe tima, odnosno u svojstvu policijskog službenika zaduženog za organizaciju obavljanja graničnih provjera na Međunarodnom graničnom prijelazu Šamac, od S.J. državljanina Njemačke, zahtijevao i primio dar, odnosno novčana sredstva u iznosu od 50 eura da bi omogućio ulazak u BiH putničkog motornog vozila marke Ford, kojim je imenovani upravljao, a za koji, prema navodima S.J., policijski službenik GP BiH Z.V. je tvrdio da vozilo ne posjeduje valjan tehnički pregled tzv. „TUV“.

Disciplinskoj komisiji za policijske službenike Granične policije BiH podnesen je, od Ureda za profesionalne standarde i unutarnju kontrolu, Zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv policijskog službenika Z.V. zbog osnovane sumnje da je počinio teže povrede službene dužnosti iz članka 105. stavka (1) točke 9) i 23) Zakona o policijskim službenicima BiH, odnosno iz članka 5. stavka (1) točke 9) i 23) Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika BiH, koje su definirane kao „ponašanje koje narušava ugled policijskog tijela“ i „zloupotreba službenog položaja“.  

Nakon razmatranja podnesenog Zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka i održanog glavnog pretresa, Disciplinska komisija za policijske službenike Granične policije BiH donijela je Rješenje o prestank uradnog odnosa policijskog službenika Z.V.

NA VRH