PROMAŠAJ

Zašto je CIK ukinuo odvojene termine za predaju kandidatskih listi?

Ako je ikada CIK trebao definirati odvojene termine to je morao uraditi sada

CIK. Arhiv

Piše: T. L. / Avaz.ba

13.8.2020

Centralna izborna komisija BiH ove godine, u jeku pandemije koronavirusa, obavijestila je političke stranke i javnost da ukida tradicionalne termine predaje kandidatskih listi za predstojeće lokalne izbore.

Umjesto već ustaljene demokratske prakse po kojoj stranke imaju odvojene i precizirane termine dostavljanja materijala, ova institucija, koja sve više djeluje pod šinjelom Komšića i Izetbegovića, obavještava javnost i stranke da se svi mogu poredati u terminu radnog vremena. Na taj način oni koji predaju liste, ali i novinari koji prate ovaj demokratski proces, bez precizno utvrđenih termina samo se dodatno izlažu riziku infekcije virusom. 

Ako je ikada CIK, kojim rukovodi Komšićev savjetnik, Željko Bakalar, trebao definirati odvojene termine to je morao uraditi sada. Stranačkim predstavnicima je tako CIK, kao demokratska institucija koja sve više gubi kredibilitet, poručila da se ili utrkuju ko će prije predati liste ili da kampuju pred vratima CIK-a čekajući slobodan termin za predaju izbornih materijala.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.