ROČIŠTE NIJE JAVNO

Tužilaštvo KS zatražilo pritvor za 17 uhapšenih policajaca

Ročište će biti održano večeras, a zbog trenutne epidemiološke situacije bit će održano bez prisustva javnosti

S jučerašnjeg privođenja. E. Trako

Piše: A. Č. / Avaz.ba

13.8.2020

Tužilaštvo Kantona Sarajevo uputilo je prijedlog sarajevskom Općinskom sudu za određivanje pritvora za 17 saobraćajnih policajaca MUP-a Kantona Sarajevo, uhapšenih u akciji "Dar 1" zbog korupcije.

Ročište će biti održano večeras, a zbog trenutne epidemiološke situacije bit će održano bez prisustva javnosti. 

U akciji "Dar 1" uhapšeno je ukupno 18 policajaca, a 17 ih je osumnjičeno za primanje dara ili drugih oblika koristi i zloupotrebu položaja ili ovlasti. Na teret im se stavlja više od stotinu krivičnih djela primanja dara ili drugih oblika koristi i zloupotrebe službenog položaja. 

Jedan policijski službenik osumnjičen za pomoć učinitelju nakon krivičnog djela i odavanje službene tajne. Za njega nije zatražen pritvor, ali su tražene mjere zabrane obavljanja dužnosti policijskog službenika. 

U akciji "Dar 1" uhapšeno je ukupno 18 policajaca. E. Trako

Nakon što su sinoć predati u nadležnost Tužilaštva KS, policajci uhapšeni u akciji "Dar 1" koja je realizirana jučer, jutros je uhapšen još jedan policajac inicijala N. K.

Kako je „Avaz“ jučer objavio u akciji su uhapšeni Midhat Muslić, Nizamir Đulović, Alen Delić, Emrah Hasanspahić, Gojko Pećenica, Damir Bihorac, Amel Bulbul, Radenko Palangetić, Aleksandar Đurica, Alen Kozić, Miran Golijanin, Hajrudin Ćalija, Sead Dramalija, Elvir Sipović, Alem Ibišević, Nedim Gljiva i izvjesni Skenderović. 

Tokom istrage korištene su posebne istražne radnje, konkretno prisluškivani su mobilni telefoni osumnjičenih, dok su službena vozila također bila ozvučena.

Po naredbama Općinskog suda u Sarajevu izvršeni su pretresi na 17 lokacija, kako na području Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona, tako i na području Istočnog Sarajeva.

Akcija hapšenja pripadnika MUP-a KS izvedena je jučer pod nadzorom Tužilaštva KS i u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.