OBRAZOVANJE

Nakon što su se obratili Vladi i Skupštini KS: Studenti zakasnili s nekim zahtjevima

Senat UNSA-e već je razmišljao o uvođenju dodatnih termina, kaže ministar Krivić

Studenti iznijeli nekoliko zahtjeva. Ilustracija

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

14.8.2020

Dok studenti čekaju oktobar i početak nove akademske godine u nešto drugačijim uvjetima, Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) uputio je zahtjev Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo za izmjenu i dopunu Zakona o visokom obrazovanju. Razlog tome je situacija s koronavirusom, koji je pogodio i obrazovanje.

Broj bodova

Kako su istaknuli iz SPUS-a, imaju nekoliko zahtjeva, a prvi je dodatni ispitni termin u septembarskom ispitnom roku. Osim toga, studenti traže i ukidanje uvjetnih predmeta za prelazak u narednu akademsku godinu. Traže prijenos u narednu godinu studija s najviše 15 ECTS studijskih bodova ili najviše tri nepoložena predmeta, bez obzira na vrednovanje, te produženje trajanja ove akademske godine za dvije sedmice. 

Te zahtjeve studenti obrazlažu činjenicom da je u martu, tokom pandemije koronavirusa, došlo do obustave nastave, a nastavni proces je nastavljen online putem za predmete za koje je bilo moguće izvoditi nastavu na taj način.

Ministar obrazovanja, nauke i mladih KS Anis Krivić kazao nam je da su predstavnici SPUS-a bili u Ministarstvu na sastanku.

- Na njihove zahtjeve očitali smo se za svaki pojedinačno. S nekim zahtjevima su zakasnili s obzirom na to da je neophodno izmijeniti zakone da bi im se izašlo ususret. Uputio sam ih na Senat UNSA-e, odnosno rektora UNSA-e, s obzirom na to da Senat, kao najviše akademsko tijelo, jedino ima pravo da donosi odluke kada govorimo o pitanjima iz njihove nadležnosti. Smatram da Senat Univerziteta, rektor i Upravni odbor imaju mogućnost i alate da studentima izađu ususret - rekao je Krivić.

Studenti su, prema njegovim riječima, zakasnili sa zahtjevom da se odobri dodatni rok.

Krivić: Senat ima pravo donositi odluke. Arhiv

Kvalitetna analiza

- Dodatni ispitni rokovi su propisani zakonom i ne možemo ih mijenjati bez izmjena zakona, što podrazumijeva određene procedure. Znam da je Senat već razmišljao o uvođenju dodatnih termina. To su, svakako, stvari koje se ne mogu mijenjati bez kvalitetne analize prolaznosti studenata. Što se tiče bodova, zakonom je propisano da se može prenijeti 12 ECTS bodova ili najmanje 12 ECTS bodova, bez obzira na broj predmeta. Bilo kakva izmjena u tom pravcu bi podrazumijevala izmjenu zakona - istakao je Krivić.

Škrijelj: Razmotriti zahtjeve. Arhiv

Škrijelj: Ništa do početka septembra

Rektor UNSA-e Rifat Škrijelj, kada su u pitanju zahtjevi studenata, rekao nam je da neće biti ništa novo do kraja avgusta.

- Početkom septembra će se na UNSA-i razmatrati sva aktualna pitanja za narednu akademsku godinu. Tada će se i studentski zahtjevi razmatrati - kazao nam je Škrijelj.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.