LABORATORIJI

Gdje se sve u FBiH može uraditi PCR test na koronavirus koji od danas košta 140 KM

Iz Federalnog ministarstva zdravstva naglasili su da testiranja koja se svakodnevno obavljaju na osnovu medicinsko-epidemioloških indikacija se ne naplaćuju od pacijenata, već se obavljaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja

PCR testove mogu obavljati samo laboratoriji zdravstvenih ustanova koje je verificiralo Federalno ministarstvo zdravstva. Ilustracija

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

15.8.2020

Cijena PCR testiranja u Federaciji BiH od danas iznosi 140 KM.

Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH jučer je donio odluku o izmjeni cijene PCR testiranja na koronavirus koja je do danas iznosila 215,20 KM.

Nakon što je Federalno ministarstvo zdravstva, na čelu s ministrom Vjekoslavom Mandićem, 13. avgusta poslalo dopis Zavodu kojim se traži redefiniranje, izvršena je analiza cijena testiranja u okruženju. Konstantovano je da je došlo značajnijeg pada cijena testova u odnosu na period kada je utvrđena cijena testiranja.

PCR detekciju SARS-CoV-2 virusa mogu obavljati samo laboratoriji zdravstvenih ustanova koje je verificiralo Federalno ministarstvo zdravstva, a to su klinički centri Sarajevo, Tuzla i Mostar, Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo, Kantonalna bolnica Zenica, Opća bolnica Tešanj, Kantonalna bolnica "Dr Irfan Ljubijankić" te od nedavno i privatna Zdravstvena ustanova "Alea Dr Kandić" Sarajevo.

Osim toga, određeno je da se kao podrška javnom sektoru u Federaciji BiH, za obavljanje laboratorijske dijagnostike na COVID-19 može uključiti i Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu-Laboratorij za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja. 

Mandić je jula zatražio da obavijeste sve registrirane privatne mikrobiološke laboratorije s područja kantona, da ukoliko su zainteresirane, upute zahtjev prema Federalnom ministarstvu zdravstva za verifikaciju obavljanja laboratorijske dijagnostiku-real time PCR za deteakciju SARS-CoV-2 unutar registriranih mikrobioloških laboratorija.

PCR test od danas košta 140 KM. Ilustracija

Trenutno je u toku više upravnih postupaka u ovom ministarstvu za verfikaciju, a po zahtjevu privatnih zdravstvenih ustanova koje imaju registrirane privatne mikrobiološke laboratorije, a to su PZU "Eurofarm-Centar-Plokilinika" Sarajevo, PZU Plava poliklinika Tuzla, PZU Zavod za biomedicinsku dijagnostiku i ispitivanje "Nalaz" Sarajevo, kao i Privatna mikrobiološko-parazitološka laboratorija Sarajevo.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva naglasili su da testiranja koja se svakodnevno obavljaju na osnovu medicinsko-epidemioloških indikacija se ne naplaćuju od pacijenata, već se obavljaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

- Verificirane zdravstvene ustanove u zavisnosti od svojih mogućnosti i kapaciteta mogu ovu uslugu pružati i u komercijalne svrhe, odnosno na osobni zahtjev građana. Testiranje ovom metodom u komercijalne svrhe svakako treba promatrati odvojeno od testiranja koja se svakodnevno obavljaju na osnovu medicinsko-epidemioloških indikacija i koja se, potcrtavamo, ne naplaćuju od pacijenata, već se obavljaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Prilikom pružanja usluga testiranja u komercijalne svrhe na zahtjev građana verificirane zdravstvene ustanove ne smiju koristiti testove i drugu potrebnu medicinsku opremu koju su dobile putem donacija, odnosno koje su im nabavljene iz sredstava proračuna na svim razinama, nego isključivo testove i opremu koju nabavljaju iz vlastitih sredstava - kazali su iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.