ZNAK ZABRINUTOSTI

Ambasador Nelson za "Glas Amerike": Korupcija sakati BiH, njena cijena mogu biti ljudski životi

Nama je jasno da se time treba baviti na građanskom nivou, i da građani moraju biti spremni da se konfrontiraju sa korupcijom, kazao je Nelson

Avaz.ba

Nelson: Slučaj s respiratorima bio je šokantan

Foto: Printscreen


Ambasador SAD u BiH Erik Nelson (Eric) za "Glas Amerike" je govorio o šteti koju građanima pravi korupcija te pomoći koju Bosna i Hercegovina dobija od Sjedinjenih Američkih Država. 

"U ranijem sam razgovoru rekao da cijena korupcije mogu biti ljudski životi, to smo vidjeli tokom pandemije i od našeg prethodnog razgovora, vidjeli smo da se mnogo govorilo o korupciji u medijima - kazap je Nelson.

Istakao je da je slučaj sa respiratorima bio šokantan.

- Zloupotreba vezana za medicinske materijale za COVID-19, korupcija vezana za sisteme kontrole koji su uvedeni da bi suzbili pandemiju. Očigledno da je korupcija svakodnevni događaj u ovoj zemlji i to je nešto što ju zaista sakati. Šteta koju korupcija nanosi se vidi kroz mnogo stvari, ljudima oduzima pravo na pravdu, u slučaju kada pravosuđe služi političkim interesima, potom ljudima oduzima mogućnosti razvoja, kada građanima i biznisima onemogućava rad i razvoj bez posebnih veza i privilegija, bez "štela" - govori u intervjuu ambasador Nelson. 

Posebno je skrenuo pažnju na štetu koju korupcija u BiH nanosi svakodnevnom životu i ekonomskim procesima. Naglasio je da novac, koji u korupcijskim procesima nestaje, dolazi iz džepova građana.

- Korupciju vidim kao glavnog pokretača odliva mozgova. Do građana je da zahtijevaju transparentnost, da zahtijevaju nezavisno pravosuđe, i, osobito sada dok se spremamo za izbore, da drže političare odgovornima i razmišljaju o tome šta dobivaju za vrlo visoke poreze koje plaćaju - kazao je Nelson.

Na pitanje novinarke  "Glasa Amerike" kako se to može promijeniti i da li je dolazak američkog savjetnika za anti-korupciju, Erika Larsona (Eric) znak novog američkog interesovanja za BiH ili je razlog alarmantna potreba da se učini nešto po pitanju korupcije, ili pak oboje, Nelson je odgovorio: 

To jeste znak sve veće zabrinutosti. SAD su mnogo investirale u BiH u njenu reizgradnju. Mi želimo taj novac vidjeti u službi građana. I vrlo često beneficije od tog novca ne dođu do građana. Nama je, također, jasno da korupcija nije pojava koja se dešava samo BiH.

Dodao je da se pomoć SAD prema korupciji odnosi na vrlo holistički način. 

- Nama je jasno da se time treba baviti na građanskom nivou, i da građani moraju biti spremni da se konfrontiraju sa korupcijom. Naša pomoć civilnom društvu je vrlo efikasna na nivou zajednica, i mi takve građane i njihove organizacije podržavamo - kaže američki ambasador u BiH.

  • Nelson: SAD su mnogo investirale u BiH u njenu reizgradnju

    Nelson: SAD su mnogo investirale u BiH u njenu reizgradnju

    Foto: Printscreen


Osvrnuo se i na neophodnost dobrih zakonskih rješenja koji bi štitili prijavitelje korupcije.

- Jasno nam je da je tim građanima potrebna zaštita kada se uhvate u koštac sa korupcijom, i zbog toga su vrlo važni zakoni o "zviždačima". Jer ako su građani dovoljno hrabri da se u to upuste, onda im treba pružiti i pomoć i zaštitu. Republika Srpska ima zakon o zviždačima, dok Federacija BiH nema. Također, vrlo je bitno imati zakone o konfliktu interesa, zakone o objavi imovine izabranih zvaničnika. I mediji i istraživačko novinarstvo u ovom procesu igraju vrlo važnu ulogu, te i njih pomažemo. Mi, također, lokalnim vladama pomažemo u elektronskom upravljanju što pojednostavljuje procese, i umanjuje mogućnost korupcije. Radimo i sa uredima za javne nabavke da uspostave transparentnost u tim procesima, jer tu mnogo novaca nestaje - objašnjava Eric Nelson.

Kao pozitivan primjer ambasador Nelson navodi napore Ureda za suzbijanje korupcije koji je uspostavljen pri Vladi Kantona Sarajevu, a koji već ima određene rezultate u svom radu.

- U Sarajevskom kontonu postoji ured za anti-korupciju koji je koaliciona vlada uspostavila prošle godine i uveli su jedan od najboljih zakona o izvještavanju o prihodima i imovini javnih funkcionera, te uvodili druge zakone i regulative koje će služiti kao odbrana od korupcije. Bitno je da postoje legalne kazne za slučajeve korupcije. Drago nam je bilo vidjeti da je Vlada Kantona Sarajevo ustala da to uradi, ali vidimo, također, da su i pod velikim pritiskom, jer ima onih kojima to ne odgovara. I zbog toga smo pojačali našu pomoć i preko novog savjetnika Erika Larsona, koji vrlo blisko sarađuje sa ovim uredom, ali i mnogim drugim lokalnim vladama širom zemlje - istakao je Nelson.

Komentirao je i nedavnu presuda Vrhovnog suda Federacije BiH prema kojoj su u predmetu korupcije u Sarajevu na po 12 godina osuđeni Hasib Bijelić i Emir Šarić, a zaplijenjena višemilionska imovina. Istakao je da je to jedan od pozitivnih signala.

- Želio bih na kraju skrenuti pažnju na slučaj od prošle sedmice koji donosi dobre vijesti u smislu anti-korupcije, kada je Vrhovni sud Federacije potvrdio presudu i kaznu od 12 godina zatvora za dvojicu optuženih i dvije godine za druge umiješane, dakle izrečena je primjerena teška kazna. Osim toga, oduzeta je imovina stečena korupcijom i utajom poreza, u vrijednosti od 14 miliona konvertibilnih maraka. To je veliki uspjeh tužitelja i suci su donijeli odličnu presudu uz pomoć zakona i pravnih kapaciteta na kojima smo radili godinama. Znači to je moguće, i to će biti efikasno. To se nije desilo zato što je Erik Larson došao u grad kao šerif, već on s mojim cijelim timom radi s građanima koji se bore i želi im pomoći u tome. Nismo mi šerifi, šerifi su ovdje u BiH, treba da ih bude više, i nadamo se da će u toj borbi uspjeti, i da to građanima daje nadu - kazao je ambasadro SAD u BiH u intervjuu za "Glas Amerike".

Više o temi Eric Nelson

VELIKI POSLOVNI DOGAĐAJ
Nelson: Dijaspora je velika snaga Bosne i Hercegovine
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na