MEMORANDUM O RAZUMIJEVANJU

Iz Ureda ministra Bevande poručuju: Zbog godišnjih odmora pregovore s EU nastavljamo krajem avgusta

Naša država nije još dobila 250 miliona eura, što je ujedno bio i najveći iznos sredstava od svih zemalja iz regiona

Bevanda: Pregovori odloženi. Arhiv

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

15.8.2020

Evropska komisija je prije nekoliko dana objavila kako je dogovorila s osam partnera memorandume o razumijevanju za program makrofinansijske pomoći (MFA), i to s Kosovom, Moldavijom, Sjevernom Makedonijom, Albanijom, Gruzijom, Jordanom, Crnom Gorom i Ukrajinom.

Na spisku je trebala biti i BiH, ali to se nije dogodilo te samim tim naša država nije još dobila 250 miliona eura, što je ujedno bio i najveći iznos sredstava od svih zemalja iz regiona. Kako je “Dnevni avaz” objavio prije dva dana, razlog je što Republika Srpska koči pregovore s EU.

Naime, kako nam je rekao izvor iz Vijeća ministara koji je dobro obaviješten, RS želi da izbaci državu iz ovog memoranduma i da ona tu bude vidljiva. Osim toga, sporno je i dodjeljivanje novca Distriktu Brčko, koji, umjesto dosadašnjih jedan, traži dva posto iznosa.

Iz Ureda Vjekoslava Bevande, ministra finansija i trezora BiH, potvrdili su nam ono što su za “Avaz” već rekli iz Evropske komisije, a to je da se progovori s BiH nastavljaju krajem avgusta.

- Delegacija BiH za vođenje pregovora i zaključivanje memoranduma o sporazumijevanju i sporazuma o kreditnoj liniji je formirana i počela je s radom. Do sada je održano nekoliko sastanaka s predstavnicima Evropske komisije u cilju usaglašavanja teksta dokumenata. Uvažavajući činjenicu da je sezona godišnjih odmora, očekujemo da će saradnja s Evropskom komisijom biti nastavljena krajem kolovoza ove godine - poručili su iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.