AKTUELNO

Ugledni virusolog Šukrija Zvizdić za "Avaz": U BiH je na snazi začarani krug

Osvrnuo se i na temu vakcina te objasnio na koja sve pitanja institut koji radi istraživanje za cjepivo mora odgovoriti

Zvizdić: Do građana je. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

15.8.2020

Desi se dan ili dva da brojke inficiranih koronavirusom splasnu, pa se građani BiH ponadaju da dolaze bolji dani, ali, očigledno, daleko smo od toga.

Pandemija u našoj zemlji i dalje hara, a u posljednjih 48 sati odnijela je čak 17 života. 

Prof. dr. Šukrija Zvizdić, ugledni specijalista medicinske mikrobiologije i virusolog, kaže kako je u BiH, ali i zemljama regiona na snazi začarani krug.

- Virus se stalno održava na jednom nivou koji govori da izvor infekcije stalno postoji. On cirkulira u populaciji i nastavit će, a niko ne zna koliko će to trajati. Ali mi mu dozvoljavamo da inficira neuobičajeno veći broj osoba od onoga što bismo mi željeli. Sada smo vidjeli da su mlađe osobe te koje su asiptomatske i koje prenose virus na starije osobe. Sada je samo pitanje na koji način da ih detektiramo - govori Zvizdić.

Dodaje da je pitanje epidemiološke službe da ih detektiraju i njihove kontakte identificiraju.

- To je pitanje i je li služba organizirana, ima li kapacitete, ne mogu ni oni sve stići. Preporuke kriznih štabova su dobre i ne postoje u posljednjih 100 godina, od španske gripe, nove preporučene epidemiološke mjere koje mi ne poznajemo. Sve ih poznajemo. Samo je do građana poštuju li ili ne, a ovdje u velikom procentu se ne poštuju.

U posljednja dva dana umrlo 17 osoba. Arhiv

Ne može samo Krizni štab ponavljati stalno, a onda njega optuživati i od njega tražiti da razriješi situaciju.

Federalni krizni štab u BiH nema puno ovlasti, već kantoni. Na najnižem nivou treba dati ovlasti, imati volju da se ovlasti provedu u djelo, a onda tek očekivati poboljšanje - ističe Zvizdić.

Osvrnuo se i na aktuelnu temu vakcina za virus.

- Svaka vakcina, nije bitno je li ruska, američka ili evropska, mora imati institut gdje je ona proizvedena, gdje je prošla ta istraživanja i gdje je direktor tog naučnog instituta potpisao da je ta vakcina spremna za upotrebu. Svaka mora proći sve faze istraživanja. I mora na velikom broju ljudi, na hiljadama vidjeti se taj efekat vakcine. Mora se saopćiti i oblik vakcine, je li u pitanju živi, atenuirani virus, umrtvljeni, virusne partikule ili “genetska” vakcina… Potom, mora se znati u koliko doza se daje, ima li potrebe za revakcinacijom, ali i koju vrstu imuniteta razvija. Je li on traje nekoliko mjeseci, godina ili je doživotan - ističe Zvizdić.

Poseban naglasak stavlja na negativne posljedice vakcinacije, koje kod jedne osobe mogu biti dosta blaže, a kod neke druge jako teške.

- Opet, i to se mora pojasniti, koje su blage posljedice, a koje su najteže te kako se one manifestuju - zaključio je Zvizdić.

Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.