NEJASNA ODLUKA

Ambasador Stanišić za Avaz: Građani BiH bez problema ulaze u Crnu Goru

Prema mojim saznanjima, građani BiH i samo sa serološkim testom mogu ući u Crnu Goru, kaže ambasador Stanišić

Obrad Stanišić, ambasador Crne Gore u BiH. Avaz

Piše: D.H. / Avaz.ba

16.8.2020

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti Crne Gore objavilo je novu odluku o tome ko može i uz kakve uslove preći granicu, što je izvazvalo određene nejasnoće kod građana susjednih zemalja.

Naime, Nacionalno koordinaciono tijelo objavilo je da rezidenti Sjedinjenih Američkih Država, Srbije, Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije kao i državljani Crne Gore koji su boravili u navedenim državama mogu ući u Crnu Goru uz sljedećI uslov:

- Da posjeduju negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus(SARS-CoV-2) ili pozitivan rezultat antitijela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom.

Radi dobijanja dodatnih pojašnjenja kontaktirali smo njegovu ekselenciju Obrada Stanišića, ambasadora Crne Gore u Bosni i Hercegovini. Ambasador Stanišić navodi da uprkos objavi Nacionanog koordinacionog tijela, građani BiH u Crnu goru mogu ući i samo sa serološkim testom:

- Prema mojim saznanjima, građani BiH i samo sa serološkim testom mogu ući u Crnu Goru. Dakle, građani BiH bez problema ulaze. To su nezvanične informacije.

Ambasador ističe da iako još ništa ne može zvanično potvrditi, ima informacija da građani BiH nemaju probleme prilikom prelaska granice:

- Nemam saznjanja da građani BiH imaju problema da pređu granicu pod uslovima pod kojim su i ranije prelazili iz BiH u Crnu Goru i ne vjerujem da će ih i ubuduće biti.

Ipak, ambasador Stanišić naglašava da će sve nedoumice biti zvanično riješene kada Crna Gora pošalje odgovor na upit ambasadora BiH u Crnoj Gori Branimir Jukić.

Podsjetimo, nakon što je objavljena odluka Nacionalnog koordinacionog tijela, Ambasador BiH u Crnoj Gori Branimir Jukić jučer se obratio vlastima te države zbog nejasnoća vezanih za nove mjere koje su donijeli u vezi sa prelaskom granice, a koje se dotječu i građana BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.