ILIDŽA

Razija Memić, vlasnica objekta u kojem su se okupljali migranti: Žao mi je

Kao vlasnica ovog objekta, želim istaći da sam u januaru ove godine iznajmila prostor vlasniku kafića „Chebbi Boss“ Ahmedu Čebiju (Chebbi), čiji je boravak u BiH već tri godine uredno prijavljen, kaže Razija Memić

Piše: E. T. / Avaz.ba

16.8.2020

Inspekcija i policija prekjučer na terenu: Pritisak urodio plodom. Avaz

Vlasnica lokala na terminalu na Ilidži raskinula je ugovor o zakupu prostora u kojem su se posljednjih mjeseci intenzivno okupljali migranti i maltretirali građane i vlasnike drugih objekata, saznaje "Avaz".  

Razija Memić, vlasnica objekta, kaže za „Avaz“ da ona objekt nije izdala migrantima, nego osobi iz Tunisa te da je s njim potpisala ugovor.

- Nije tačno da sam ja lokal izdala migrantima - kazala je za naš list.  


Raskid ugovora

Pojašnjava da ona i nije bila tu te da nije znala ko se okuplja u prostoru koji je u njenom vlasništvu.  

- Kao vlasnica ovog objekta, želim istaći da sam ga iznajmila u januaru ove godine vlasniku kafića „Chebbi Boss“ Ahmedu Čebiju (Chebbi), čiji je boravak u BiH već tri godine uredno prijavljen, te u našoj zemlji ne boravi kao migrant. S vlasnikom kafića potpisala sam i ugovor o najmu. Iskreno mi je žao zbog svih nemira i neprilika koje su se desile i koje su uznemirile naše sugrađane. Razumijem njihovu zabrinutost. Ovom prilikom želim reći da sam, kao savjestan i odgovoran građanin ove zemlje, pokrenula postupak o raskidu ugovora s Ahmedom Čebijem, što podrazumijeva i njegovo iseljenje iz objekta - naglasila je vlasnica prostora Memić.  


Memić: Izvinjavam se komšijama. Avaz

Nakon što je naš portal objavio informaciju da na Ilidži migranti pijanče, drogiraju se i maltretiraju građane i vlasnike ostalih objekata, na teren je prekjučer izašla i kantonalna inspekcija u pratnji policije.


Organizirati proteste

Međutim, dočekala su ih zatvorena vrata i poruka "Zatvoreno zbog tehničkih problema". 

Kenan Rašinlić, vlasnik jednog od objekata u blizini, kazao je da će se svim sredstvima boriti protiv migrantske krize i ugrožavanja prava.  

- Najavili smo proteste i to ćemo realizirati. Mi ćemo se zalagati za izmještanje migranata, odnosno kampova iz gradskih naselja - kazao je Rašinlić za "Avaz".

Bliska saradnja

Direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Fahir Halilović je kazao da je za pravovremene reakcije inspekcije potrebna bliska saradnja s građanima.   

- Zahvalio bih građanima koji su odmah reagirali i dostavili ove informacije. Za kvalitetnu i brzu reakciju inspekcije ovakav vid saradnje je potreban. Naši konceptualni okviri su propisi i cilj nam je da raspoloživim mjerama iz naše nadležnosti dovedemo subjekte nadzora da posluju u okvirima zakona donesenih kako na državnom tako i na federalnom i kantonalnom nivou - dodao je Halilović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.