KANTON SARAJEVO

Ministar Krivić: Sutra konačna odluka o načinu pohađanja nastave

Prvi model je da djeca normalno sjednu u školske klupe, drugi je da se školovanje nastavi online i treći scenarij kombinirani

Krivić: Timovi i radne grupe pripremaju tri moguća modela. Avaz

Piše: A. Č. / Avaz.ba

17.8.2020

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS sutra će održati tematsku sjednicu sa Kriznim štabom KS na kojoj će donijeti konačnu odluku na koji način će se pohađati nastava. Ovu informaciju nam je potvrdio ministar Anis Krivić.

Kako je ranije rekao za naš list, spominju se tri scenarija. 

Prvi je da djeca normalno sjednu u školske klupe, drugi je da se školovanje nastavi online i treći scenarij je da samo dio djece krene u školske klupe, a da dio nastavi online nastavu.  

Aktivno se prati epidemiološka situacija i koordinira proces za pripremu i organizaciju nastave u prvom polugodištu 2020./2021. godine. 

Kada je riječ o modelima nastave koje bi se mogli primijeniti u septembru, timovi i radne grupe pripremaju tri moguća modela.

- Primjena određenog modela zavisi isključivo od epidemiološke situacije i mišljenja nadležnih epidemioloških službi. Ukoliko epidemiološka slika bude povoljna, pripremamo model za odvijanje redovnog nastavnog procesa, uz pojačane epidemiološke mjere. Ukoliko epidemiološka situacija bude lošija, imamo namjeru ponovo uspostaviti intenzivnu realizaciju online nastave. Nadalje, ukoliko epidemiološke mjere u septembru ostanu ovakve kakve su danas, sigurni smo da bismo mogli primijeniti treći model, a radi se o kombiniranom modelu koji bi podrazumijevao redovno pohađanje nastave za niže razrede osnovne škole i prve razrede srednje škole, dok bi stariji razredi bili u obavezi pohađati nastavu online - istakao je Krivić.

Podsjećamo, prvi upisni rok je protekao bez većih problema, u avgustu ćemo biti drugi upisni rok. Trenutno se bilježi blagi porast broja učenika u KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.