OTKRIVAMO

Zašto BiH ne želi s EU zajednički nabavljati medicinsku opremu

Oni koji bi sve to trebali da koordiniraju, namjerno su napravljeni da ne funkcioniraju, tu prije svega mislim na Vijeće ministara BiH i Ministarstvo civilnih poslova, kaže Stevanović

Evropska komisija: Poziv je bio otvoren do 9. jula. Agencije

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

17.8.2020

Bosna i Hercegovina nije se uključila u Sporazum o zajedničkoj javnoj nabavci (JPA), koji je pokrenula Evropska unija, a kako bi državama olakšala nabavku neophodne medicinske opreme za borbu protiv koronavirusa.

Iskazali interes

Ovu informaciju su za „Dnevni avaz“ potvrdili iz Evropske komisije. 

- Poziv je raspisan 17. juna ove godine s rokom prijave 9. juli. Bosna i Hercegovina ne sudjeluje u ovom konkursu, ali možemo potvrditi da je iskazala interes za dobivanjem dijela navedenih medicinskih protumjera iz spomenute rezerve. Prema JPA, zemlje iz vlastitih razloga mogu odlučiti hoće li sudjelovati u određenim postupcima nabavke ili ne. Komisija prikuplja potrebe zemalja, provodi postupke nabavke i olakšava zaključivanje - kazali su nam iz Evropske komisije.


Stevanović: Najodgovornije je Ministarstvo civilnih poslova. Arhiv

Opće rasulo

Iz Delegacije EU u BiH pojasnili su da je Sporazum o zajedničkoj javnoj nabavci (JPA) instrument za nabavku u više zemalja kroz koji države članice EU zajednički kupuju medicinsku opremu (npr. ličnu zaštitnu opremu, respiratore i testove na COVID-19), koristeći hitne procedure.

- Kroz Sporazum o zajedničkoj javnoj nabavci, koji je otvoren i na zapadnom Balkanu, ugovorne strane imaju bolji pristup hitno potrebnim medicinskim protumjerama po najpovoljnijim tržišnim cijenama. Koordinirani pristup ojačava poziciju ugovornih strana kada pregovaraju unutar industrije - pojasnili su.

Prim. dr. Dragan Stevanović, internista i donedavni šef Odjela za interne bolesti u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu, za „Avaz“ kaže da je ovakvo neodgovorno ponašanje već karakteristika za cijelu BiH.

- Cijela BiH je u općem rasulu kad je riječ o javnim nabavkama, a ovu pandemiju su veliki patrioti iskoristili da nabavljaju opremu po tri puta višoj cijeni. Nažalost, oni koji bi sve to trebali da koordiniraju, namjerno su napravljeni da ne funkcioniraju, tu prije svega mislim na Vijeće ministara BiH. Konkretno, to je i Ministarstvo civilnih poslova, koje ima sektor za zdravstvo - istakao je Stevanović. 

Dodao je da se Ministarstvo civilnih poslova BiH nije potrudilo ni da iz ladice izvuče stari plan upravljanja epidemijama.

- U segmentima koji su u ovom slučaju zakazali prvo je Ministarstvo civilnih poslova BiH, pa onda svi ostali. Oni su trebali da koordiniraju javne nabavke putem Evropske unije, ali oni su to propustili da urade. Ne mislim da je to neznanje, već očita namjera da se država Bosna i Hercegovina pokaže kao nefunkcionalna - poručio je Stevanović.

Interes važniji od zdravlja ljudi

Doktor Stevanović je istakao da je vlast opet pokazala da je interes važniji i od zdravlja ljudi.

- I to onaj interes da razbiju državu Bosnu i Hercegovinu, pa čak i na štetu svog vlastitog naroda. Po cijenu da živote izgubi 1.000 Bošnjaka, Hrvata ili Srba, nastoje pokazati da država ne funkcionira. Preko pandemije se pokušavaju ostvariti politički poeni i ciljevi, što je i najtragičnije u ovoj priči - istakao je Stevanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.