PISALI MINISTRU

Grupa roditelja traži da se nastava u KS održava online

U isto vrijeme poručuju da prihvataju i kombinovanu nastavu odnosno da se roditeljima koji žele da im djeca pohađaju školu u školskim klupama to omogući

Nastavu održavati online zbog straha od zaraze. Ilustracija

A. J. / Avaz.ba

18.8.2020

Grupa roditelja uputila je otvoreno pismo ministru za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anisu Kriviću sa zahtjevom da se nastava i dalje održava online, zbog straha od zaraze koronavirusom.

- Ovom prilikom ne želimo polemisati i iznositi bilo kakve argumente za ili protiv neke od predloženih varijanti. Želimo vam uputiti zahtjev velikog broja roditelja KS koji insistiraju da njihova djeca nastave pohađati samo online nastavu, za nas nije prihvatljiva nikakva opcija koja podrazumijeva da naša djeca idu u školske klupe. Razlog je vrlo jednostavan, smatramo da je u trenutnim okolnostima pitanje zdravlja djece i članova njihovih porodica daleko bitnije od pitanja obrazovanja kao i bilo kakvih drugih pitanja - navode u pismu.


Napominju da je dovoljno da jedno zaraženo dijete samo jedan dan dođe u razred i da kao rezultat toga, za nekoliko dana ili sedmica, budu zaražene čitave porodice.


- Molimo da se ne dogodi najcrnji scenario da djeca zaraze roditelje i da oni roditelji sa hroničnim bolestima ili slabijim imunitetom preminu i za sobom ostave siročad. Nikakvo obrazovanje neće vratiti izgubljene živote ni radost u unesrećene porodice. Poštovani ministre Kriviću, molimo vas da ne podliježete interesima roditelja kojima zdravlje djece nije prioritet. Nama nije cilj osporavanje bilo čijih interesa, već uvažavanje interesa onih kojima bi Covid-19 mogao da onemogući da ikada više zagrle svoje dijete. Mi ne želimo da zalazimo ni u čije motive, ali želimo da se sačuvaju ljudski životi - stoji, između ostalog, u pismu.


Poručuju da je njihov zahtjev/prijedlog jednostavan - roditeljima koji žele da im djeca pohađaju školu u školskim klupama to omogućiti, roditeljima koji žele da im djeca pohađaju online nastavu to omogućiti.


- Na ovaj način bismo imali kombinovanu nastavu i interesi obje grupe roditelja bi bili zadovoljeni - navodi ova grupa roditelja.


- Ovom prilikom obavještavamo roditelje koji dijele naše stavove da potpišu online peticiju koja je pokrenuta, te prate naša medijska saopćenja kako bi mogli dalje zajednički koordinirati aktivnosti. Također, ovim putem pružamo punu podršku Sindikatu srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja i nauke KS - stoji u pismu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.