SEMBERIJA

Epidemiološka situacija u Bijeljini i dalje teška: Četiri pacijenta priključena na aparate

Dva pacijenta su intubirana, dok su dva pacijenta na mehaničkoj ventilaciji

Bolnica u Bijeljini. Arhiv

Piše: Lj. Lj. / Avaz.ba

18.8.2020

Epidemiološka situacija u Bijeljini, prouzrokovana pandemijom koronavirusa, i dalje je teška, iako je od početka avgusta do danas primijećen blagi pad broja zaraženih u odnosu na isti period u julu, saopćeno je na sastanku Gradskog štaba za vanredne situacije u Bijeljini. 

Prema riječima vršioca dužnosti direktora bijeljinske bolnice, doktora Zlatka Maksimovića, u Covid bolnici nalaze se trenutno 34 pacijenta, od kojih je četvero priključeno na respiratore.

- Dva pacijenta su intubirana, dok su dva pacijenta na mehaničkoj ventilaciji. Gotovo svi pacijenti su na nekoj vrsti kiseoničke podrške. Situacija nije ništa bolja nego prpoteklih dana. Aktivno se pripremamo za period koji nas očekuje za dva mjeseca, za pojavu sezonskog gripa, dok od srijede započinjemo adaptaciju objekta stare ginekologije, kako bismo udvostručili smještajne kapacitete Covid bolnice - istakao je Maksimović.

Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije, izjavio je da je na području Bijeljine koronavirusom trenutno zaraženo 116 osoba.

- Odlučili smo da grad pomogne Domu zdravlja sa 100.000 KM, jer se ova zdravstvena ustanova suočava sa finansijskim gubitkom zbog smanjenog prihoda od naplate participacija i većom potrošnjom lijekova. I Gradskom groblju ćemo uplatiti 50.000 KM na ime pomoći - istakao je Mićić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.