REAKCIJE

Dejton je čedo američke administracije i može se mijenjati samo uz njihovu pomoć

Prije ili kasnije, svaka zemlja shvati da su joj potrebne neke reforme, rekao Nelson

Piše: E. Trako

18.8.2020

Nelson: Svaki ustav treba biti živi dokument. Arhiv

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u našoj zemlji Erik Nelson (Eric) izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da dejtonski ustav u BiH treba reforme, odnosno da se treba mijenjati. Govoreći o Ustavu BiH, Nelson je potcrtao da je Dejtonski sporazum okončao užasni rat devedesetih godina u BiH i u smislu okončanja konflikta se pokazao vrlo efikasnim, kao i u smislu poslijeratne reizgradnje.

Potrebne promjene

Filandra: Dejtonski ustav je čedo američke administracije. Arhiv

- Dejton je BiH, također, donio i Ustav, to se može smatrati jednim početnim ustavom, svaki ustav treba biti živi dokument koji se dopunjava i mora definirati proces donošenja amandmana. Tako da, prije ili kasnije, svaka zemlja shvati da su joj potrebne neke reforme i očigledno je da su bh. ustavu potrebne reforme, i Dejton i Ustav BiH trebaju da se reformiraju. Zašto? Zato što bh. građani žele biti dijelom transatlantske zajednice - kazao je Nelson. 

Prof. Šaćir Filandra pozdravio je izjavu ambasadora Nelsona, ocjenjujući je odličnom.

- Stavovi ambasadora su apsolutno tačni i svi dobronamjerni ljudi će ih podržati. Dejtonski ustav je čedo američke administracije, ona je na to postignuće bila i jeste ponosna. Sigurno je služio brojnim administracijama kao pozitivna referenca. Bez obzira na to koliko je sa strane domaćih aktera i kritika i apela za promjenu tog ustava, njegova izmjena nije bila moguća iz razloga što su se i Amerikanci ljubomorno držali svog postignuća. Nisu priznavali da je ono kočnica razvoja društva i države - rekao je prof. Filandra.

Objektivno je promjena moguća, naglašava prof. Filandra, samo kada Amerikanci priznaju da njihovo rješenje nije više dobro.

- Takva izjava američkog ambasadora je dobar znak. Jesu li to dublji uvidi Stejt departmenta… Izborna je godina, to ne ide u prilog velikom nadanju, ali u konačnici moje ključno mišljenje je da onda kada oni uvide da to nije njihovo maestralno rješenje, oni će biti spremni da ga nadopunjuju. To samo oni mogu, jer je njihovo djelo - istakao je Filandra.

Profesor ustavnog prava Kasim Trnka, također, smatra da je odlično za BiH da američka administracija shvata koliko Ustav opterećuje bh. društvo.

Razvojni dokument

Trnka: Dejtonski sporazum nije fiksiran. Arhiv

- Dejtonski sporazum nije fiksiran, on je razvojni dokument. Predvidio je, iako je to nametnuto od međunarodne zajednice, mehanizam da domaće vlasti bez asistencije spolja same promijene taj ustav. Nažalost, to se nije desilo zbog odnosa političkih snaga, odnosno zbog koncepta Ustava koji preferira nacionalnu komponentu i zbog toga ustvari stalno produbljuje razlike - rekao je prof. Trnka. 

Naglašava da je to ključni razlog krize u BiH koja traje već 25 godina.

- Pošto se insistira na nacionalnoj komponenti, stalno se zaoštravaju odnosi između etničkih vođa, umjesto da se stvari poboljšavaju. I u posljednjem izvještaju Evropske komisije se navodi da se Ustav treba mijenjati - zaključio je prof. Trnka.

Infiltracija ruskog utjecaja

Činjenica da je to ambasador rekao, smatra prof. Trnka, dobar je signal.

- Mislim i da njihova administracija shvata da je, što kažu, „dogorjelo do nokata“. A, prije svega, oni razmišljaju o infiltraciji Ruske Federacije u svakom pogledu - interesnom, ekonomskom, političkom, kulturnom - na ovaj teritorij, što znači da se remeti ravnoteža utjecaja velikih sila i mislim da su se oni zbog toga osjetili pogođenim i nastoje da to promijene - kazao je Trnka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.