ĆULUM RAZGOVARAO S UJIĆEM

Pitanje povećanog priliva migranata jedno od ključnih sigurnosnih izazova

Služba identificirala 20 migranata za koje je utvrđeno da mogu predstavljati prijetnju javnom poretku sigurnosti BiH

Istaknuta dobra dosadašnja saradnja između Službe za poslove sa strancima i SIPA-e. Služba za poslove sa strancima

Avaz.ba / Fena

19.8.2020

Novoimenovani direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darko Ćulum posjetio je danas Službu za poslove sa strancima. Tom prilikom direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić upoznao je Ćuluma o trenutnoj situaciji povećanog priliva migranata u BiH te je istakao da je predmetom rada Službe u 2020. godini bilo više od 10.000 migranata.

Sagovornici su se složili da je pitanje povećanog priliva ilegalnih migranata jedno od ključnih sigurnosnih izazova za Bosnu i Hercegovinu, te da je potrebno zajedničko djelovanje svih agencija za provođenje zakona kako bi se BiH uspješno nosila sa ovim pitanjem.

Na sastanku je istaknuta dobra dosadašnja saradnja između Službe za poslove sa strancima i SIPA-e  koja je ostvarila značajne rezultate u borbi protiv krijumčarenja migranata, ali i svih drugih oblika kriminaliteta.


Istaknuta dobra dosadašnja saradnja između Službe za poslove sa strancima i SIPA-e. Služba za poslove sa strancima

Direktor Ujić naglasio je da Služba za poslove sa strancima prikuplja operativne informacije koje proslijeđuje nadležnim agencijama za provođenje zakona, a posebno kada je u pitanju razmjena informacija u vezi sa krijumčarenjem, trgovinom ljudima i borbom protiv terorizma čime Služba daje značajan doprinos bezbjednosti Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.


Dodaje se da je Služba u proteklom periodu identifikovala 20 migranata za koje je utvrđeno da mogu predstavljati prijetnju javnom poretku sigurnosti Bosne i Hercegovine te je navedene osobe u saradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu i Obavještajno bezbjednosnom agencijom uspješno locirala i stavila pod nadzor u Imigracioni centar.


Direktor Službe za poslove sa strancima čestitao je Ćulumu na izboru za direktora SIPA-e i izrazio uvjerenje da će dobra saradnja Službe za poslove sa strancima i Državne agencije za istrage i zaštitu njegovim izborom za novog direktora biti podignuta na još viši nivo, navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.