STRANA RATIŠTA

Svjedok tvrdi da je na snimku arapske televizije Hamza Labidi

Labidi je, prema optužnici, u junu 2014. otišao s porodicom u Siriju i priključio se jedinicama pod okriljem ISIL-a

Hamza Labidi. Sud BiH

Avaz.ba / Birn

19.8.2020

Na suđenju Hamzi Labidiju, za pridruživanje stranim paravojnim formacijama u Siriji, istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su svjedočili o prisustvu optuženog na sirijskom ratištu.


Rješenjem Suda zabranjeno je objavljivanje indentiteta svjedoka zbog prirode posla koji rade.


Prvi svjedok je rekao da je Hamza Labidi u trenutku kada njegova porodica odlazi u Siriju “bio dječak od 13-14 godina”.


Tužilaštvo BiH je prikazalo snimak na kojem, kako kaže svjedok, se nalazi Emir Ališić koji daje izjavu za arapsku televiziju na bosanskom jeziku, dok iza njega stoji Hamza Labidi.


Na snimku se, kako je rekao ovaj svjedok, vide kamioni koji prevoze zarobljenike – žene, djecu i muškarce.


- Na snimku se jasno vidi da vojnici u vojnoj uniformi, maskirani pregledaju zarobljenike - kazao je svjedok, potvrdivši svoj potpis na zapisniku sa snimkom i fotodokumentacijom za koji je rekao da je nastao u trenutku zarobljavanja Hamze Labidija i Emira Ališića, njegovog očuha.


Svjedok je naveo da ovaj snimak samo potvrđuje da su oni kao građani BiH bili na sirijskom ratištu, te da su zarobljeni i deportovani.

On je naveo da je i na društvenoj mreži Twitter pronađena fotografija Labidija.


- Pronađena je fotografija na kojoj se nalazi optuženi. Sjede za stolom, u vojnim uniformama - kazao je svjedok.


On je dodao da je na zahtjev Tužilaštva dokumentovan i TV prilog o nekoliko porodica koje su otišle na sirijsko ratište, te da se vidi i Labidi u prisustvu očuha i brata.


- Prvi sa desne strane, čije su oči pokrivene je optuženi sa svojim očuhom - kazao je svjedok.


Na upit sudije na koji način su porodice živjele zajedno sa vojnicima, svjedok je naveo da se u Siriji nalazi više od 20 vojnih formacija, koje se “pomjeraju kako se dešavaju ratna dejstva”, te da se za jedan dan cijelo naselje može da pomjeri i do 20 kilometara.


On je naglasio da je Labidi sve vrijeme bio sa svojim očuhom Ališićem.

Na upit Bakira Hećimovića, Labidijevog advokata, da li je izvršen prevod cijelog priloga, jer je na stranom jeziku, svjedok je rekao da nisu vršili prevod pitanja novinara.


Hećimović je ponovo upitao da li se na snimku Labidi izjasnio da je pristupio vojnoj formaciji, te na osnovu čega svjedok tvrdi da su puške koje drži Labidi prave. On je odgovorio da nisu utvrđivali je li oružje stvarno ili replika.



Hamza Labidi. Sud BiH


Labidi je, prema optužnici, u junu 2014. otišao s porodicom u Siriju i priključio se jedinicama pod okriljem ISIL-a, organizacije koju su Ujedinjene nacije (UN) proglasile terorističkom. Kako je ranije rečeno na ročištima, Labidi je imao 15 i po godina kada je s majkom otišao u Siriju.


U optužnici se navodi da se Labidi pridružio očuhu Emiru Ališiću, koji je također optužen pred Sudom BiH. Prema optužnici, Labidi je bio u jedinicama pod komandom Gorana Pavlovića i Rame Pazare, kao i u “Bejt Komandosu”.

Labidi je ostao u Siriji do zarobljavanja, a BiH je izručen u decembru 2019. godine, od kada je bio u pritvoru.


Drugi svjedok je naveo da su, tokom istrage u predmetu Ališić, pronašli Labidijeve fotografije na kojima se mogao uočiti sa maskirnom uniformom i oružjem.


Treći svjedok Tužilaštva BiH je saslušan na okolnosti pojmova “ketiba” i “emir”, a koji se spominju u službenim zabilješkama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).


Prema njegovim riječima, pojam “ketiba” označava vojnu formaciju, dok je “emir” vođa formacije. Pojasnio je da ta saznanja imao od ranije saslušanih svjedoka, a koji su boravili u Siriji.


- U jednoj od ‘ketiba’ bio je Labidi i njegov očuh. Goran Pavlović iz Srbije je vođa te ‘ketibe’ - kazao je svjedok.


Odgovarajući na unakrsna pitanja, svjedok je rekao da nisu provjeravali saznanja koja su dobili od saslušanih svjedoka, a u odnosu na značenje pojmova “ketiba” i “emir”.


Sudija Nenad Šeleda je kazao da je početkom augusta Apelaciono odjeljenje ukinulo rješenje o ukidanju pritvora, te je naloženo da se ponovno razmatra.


Optuženi Labidi je rekao da njegov otac živi u Tunisu, dok mu je majka u Siriji, a da trenutno živi sa nanom u njenoj kući i da ga ona izdržava, kao i ostatak familije. Kazao je da nije imao finansijskih problema kako bi došao na današnje ročište.


Odbrana je navela da Labidi, kojem je ukinut pritvor prije 20 dana, poštuje sve mjere zabrane te da “nakon ukidanja njegovog pritvora nije došlo do uznemiravanja javnosti”.


Tužilaštvo BiH se nije izjašnjavalo o ovom pitanju. Sljedeće ročište je zakazano za 30. septembar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.