GNUSNE PROVOKACIJE

Ispred srebreničke crkve se orilo: "Ne volim te Alija, zato što si balija"

Video na kojem se dotična numera čuje ispred crkve, objavio je na svojoj Facebook stranici bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković.

Srebrenica. Arhiv

Piše: Avaz.ba

19.8.2020

Novi incident u Srebrenici. U gradu u kojem je prije 25 godina počinjen genocid, kada su u nekoliko dana snage Vojske RS ubile preko 8.000 Bošnjaka, ponovo su se orile četničke pjesme, tačnije ratna budnica Baje Malog Knindža, zloćudnih stihova "Ne volim te Alija, zato što si balija". Posebno je indikativno što se ova provokacija desila danas, kada muslimani obilježavaju hidžretsku novu godinu. 

Video na kojem se pomenuta numera čuje ispred srebreničke crkve, objavio je na svojoj Facebook stranici bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković


- Ovih dana se načelnik Grujičić u svrhu predizborne kampanje počeo "kititi" nekakvim projektom "Spomenik mira" u centru Srebrenice, ispred Robne kuće. Čujem da u tome, navodno, ima podršku nekih predstavnika Međunarodne zajednice u BiH. Njima, a i njemu želim reći, licemjerna je vaša volja za mirom. Načelniče, a i ostali, ako se ispred srebreničke crkve, danas, pjevaju ove pjesme, nema tu mira.  Sa ovakvim odnosom naših komšija! Ne! Uzalud gradite! Zar mislite da ćemo u trpnji postati podanici? Zar mislite da ćemo otići, da ćemo se pokoriti, da ćemo biti ušutkani? NIKAD!", napisao je Duraković na svom Facebook profilu.


Ovo je tek jedan u nizu incidenata u Srebrenici posljednjih mjeseci koji su uključivali nacionalističke pjesme i četničke simbole. S takvim simbolima je, podsjetimo, i sam aktuelni načelnik ove općine Mladen Grujičić ponosno pozira

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.