SUD BIH

Nastavak suđenja Keseroviću za ratovanje u Siriji

Ročište je zakazano za 13 sati

Keserović na jednom od ročišta. Arhiv

Avaz.ba / Srna

20.8.2020

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje Jasminu Keseroviću, optuženom za pridruživanje terorističkoj organizaciji "Islamska država" u Siriji, kao i za javno podsticanje na terorističke aktivnosti.


Na posljednjem ročištu, održanom 11. avgusta, svjedočio je istražilac Agencije za istrage i zaštitu BiH koji je rekao da je njegov zadatak bio da obavi radnje prepoznavanja sa tri svjedoka - zaštićenim svjedokom "N-2", te povratnicama iz Sirije Aminom Kečo i Sedžidom Dedić.


On je potvrdio da su svjedoci na jednoj od šest fotografija u foto-albumu prepoznali optuženog Keserovića.


Svjedočio je i vještak Tužilaštva BiH Munib Dedović, zaposlen u Odjeljenju za kriminalističku tehniku i forenziku MUP-a Kantona Sarajevo, koji je rekao da je upoređivanjem utvrđeno da se otisci sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo poklapaju sa otiscima izuzetim od Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH, te da pripadaju Keseroviću.


Keserović je optužen za pridruživanje stranim paravojnim formacijama i javno podsticanje na terorističke aktivnosti. Prema optužnici, on se u Siriji borio na strani terorističke organizacije "Islamska država".


Ročište je zakazano za 13 sati, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici Suda BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.