OD NAREDNE SEDMICE

Kreće dodjela viza za detaširane radnike iz BiH u Njemačku

Međudržavni sporazum između BiH i Njemačke bio ugrožen, rekao Jašarspahić

Firme koje rade na osnovu detašmana sada moći da realizuju ugovorene poslove. Ilustracija

Avaz.ba

20.8.2020

Dobivanje radnih viza za detaširane radnike iz BiH u Njemačku ponovo je moguće od sljedeće sedmice na zadovoljstvo privrednika u BiH, kazali su iz entitetskih privrednih komora, pišu Nezavisne.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, kazao je da ured za vize Ambasade Njemačke nije radio od 17. marta zbog pandemije, zbog čega je bilo onemogućeno izdavanje radnih viza.

- Više puta smo urgirali kod naši inistitucija na državnom nivou da se pod hitno omogući izdavanje radnih viza, odnosno da firme za svoje radnike mogu predati zahtjev za dobivanje viza, pogotovo zato što je u zemljama regiona to bilo omogućeno - kazao je Jašarspahić.

Dodao je će firme koje rade na osnovu detašmana sada moći da realizuju ugovorene poslove.


- Međudržavni sporazum između BiH i Njemačke, na osnovu kojeg 2.000 radnika može svakodnevno da radi u Njemačkoj, zbog nemogućnosti viziranja bio je ugrožen, kao i više od 100 privrednih subjekata u kojima su ti radnici uposleni - pojasnio je Jašarspahić za Nezavisne.



Firme koje rade na osnovu detašmana sada moći da realizuju ugovorene poslove. Ilustracija

Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala Privredne komore RS, rekao je da je Ambasada Njemačke otvorila termine za izdavanje viza od iduće sedmice, a koji se tek mogu rezervisati od 10. septembra.


Detašman je poseban vid poslovne saradnje između preduzeća s teritorije jedne države koje na osnovu sklopljenog ugovora s preduzećem iz druge države izvodi radove u toj državi.


Domaći građevinci već godinama dobivaju detašmane za poslove u Njemačkoj, pišu Nezavisne.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.