HITNA SJEDNICA

Poslovnik i tehnička pitanja ponovo izazvali raspravu među zastupnicima Skupštine KS

Stvara se fama da je ovo tehničko pitanje. Zamolio bih sekretara da nam pojasni ulogu Komisije, rekao Konaković

Predsjedavajući skupštine KS Mirza Čelik: Sjednica se održava onlina. Printscreen

Piše: A. Č. / Avaz.ba

20.8.2020

Počela je 10. hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo. Sjednici prisustvuje 32 zastupnika. 

- Kolegij Skupštine je utvrdio da ima osnova za održavanje ove sjednice. Na dnevnom redu će se naći prijedlog razrješenja Jasne Agić na funkciju ministrice za rad, socijalnu politiku, izbjeglice i raseljena lica KS i Rusmira Mesihovića na funkciju ministra zdravstva - rekao je predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik.

Podsjećamo, Nenadić je donio rješenje o imenovanju Anele Mešić za ministricu za rad, socijalnu politiku, izbjeglice i raseljena lica na prijedlog SBB-a i rješenje o imenovanju Draženke Malićbegović kao prijedlog DF-a.  

Prije nego što su zastupnici glasali za dnenvi red, minutom šutnje odali su počast tragično stradalom Univerzitetskom profesoru Emiru Temimoviću, njegovoj supruzi i četveromjesečnoj bebi.

Predsjednik Komisije za izbor i imenovanja Skupštine KS Mahir Dević (SDA) je rekao da su dali mišljenje te da su ga proslijedili zastupmnicima.

Zastupnik Elemedi Konaković. Printscreen

Zastupnik Elmedin Konaković (NiP) zatražio je da se obrazloži funkcija Komisije.

- Stvara se fama da je ovo tehničko pitanje. Zamolio bih sekretara da nam pojasni ulogu Komisije - rekao je Konaković.

Dević je podsjetio da je Konaković prošli put zaustavio imenovanje.

- Mi smo dali pozitivno mišljenje. Komisija ne može zaustaviti izbor ministara, to može uraditi Skupština KS. Mi smo dali pozitivno mišljenje na bazi prijedloga premijera - rekao je Dević.

Konaković je dodao da nije bilo sluha da se održi hitna sjednica o stanju u zdravstvu u Kantonu Sarajevo koju su tražili prije 20 dana.

- Mi smo glasali za ovu hitnu sjednicu jer nam je bitno da se što prije ovo riješi. Imate sluha samo za hitne sjednice kada se treba imenovati neko - rekao je Konaković.

Replicirao mu je Dević:

- Ne znam da li ima smisla raspravljati se sa Konakovićem oko polovnika. On to ne razumije i to je dokazano na sudu. Aposlutno se ne slažem po ovom pitnaju. On nema pravo na Komisiji zaustaviti rekonstrukciju Vlade. On je tada grubo prekršio poslovnik produživši agoniju za mjesec.

Mahir Dević. Printscreen

Konaković je tražio od sekretara da mu se objasni član 37.

U raspravu se uključio i zastupnik Aljoša Čampara koji je replicirao obojici zastupnika:

- Javio sam se čisto iz proceduralnih razloga. Poslovnik o radu skupštine je podzakonski akt i koji je Ustavna kategorije i mora se poštivati. Ukoliko je tačno da je Komisija uradila na način kako je uradila, mogu reći da je to katastrofalno. 

Čampari je repilicirao Dević:

- Mišljenje Komisije može biti pozitivno i negativno i ono ne mora utjecati na mišljenje Skupštine KS. Tehnički je da predsjednik Komisije izradi odluku o mišljenju. Konaović gubi 3:0 na presudama sudova, ali da se ovo ne bi pretvrolio u ličnu raspravu, da pojasnim. Komisja daje mišljenje, pozitivno ili negativno, na bazi toga izrađuje odluku, pozitivnu ili negativnu.

Konaković se ubacuje sa "ispravkom krivog navoda":

- Kolega Deviću ja nikada nisam rekao da Komisja može promijentiti imenovanja.

Dević je nastavio:

- Većina u Komisiji može reći da li se slaže sa prijedlogom premijera. Bespotrebno je da sada gubimo vrijeme o ovim raspravama, jasno je da se mi ne slažemo i ja njemu to ne mogu objasniti. Mi pripremamo odluku na bazi onoga što je predložio premijer. Mi ne možemo promijenti ime ministra, niti zaustaviti proceduru.

Klub Demokratske fronte je tražio pauzu pola sata.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.