STAVOVI

Ministar prostornog uređenja KS Faruk Kapidžić: Efendić o struci nema pojma

Kriju se iza kongresnog centra, a prodaju samo dio gdje su planirani neboderi sa stanovima

Kapidžić: Projekt se mora prilagoditi. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

20.8.2020

Priča o izgradnji kongresnog centra pored zgrade RTV doma u sarajevskoj općini Novi Grad je kompleksnije pitanje nego što to vidi načelnik te općine Semir Efendić, kazao je za „Avaz“ ministar prostornog uređenja KS Faruk Kapidžić.

Mlad čovjek

- Razumijem da je Efendić mlad čovjek, pa ne razumije struku. Općina je izdala urbanističku saglasnost na kompleks koji ima više desetina hiljada kvadrata, a oni to ne mogu raditi jer površina objekata prelazi 10.000 kvadrata. Ta urbanistička je izdata odmah po prezentaciji studije o ventilacionim koridorima, a sad kad su dobili smjernice o provođenju studije o ventilacionim koridorima, dali su na prodaju zemljište. Sad mogu fiktivno prodati to zemljište kako bi mogli teretiti Kanton Sarajevo zbog promjene regulacionog plana i nanesene štete investitoru. Ovo je toliko prozirno da o tome ne treba ni raspravljati - pojasnio je Kapidžić.

Dodao je da nije ni on u potpunosti zadovoljan studijom o ventilacionim koridorima te da je želi proširiti i doraditi.

- Kongresni centar nije u skladu sa smjernicama i projekt se mora prilagoditi. Ne razumijem zašto je to problem, jer se radi o zemljištu u vlasništvu Općine i RTV-a. Međutim, problem je što, prema smjernicama, njima ne staju stambeni objekti koji bi u principu bili jedini izgrađeni. Oni se kriju iza kongresnog centra, a prodaju samo dio gdje su planirani neboderi sa stanovima - naglasio je Kapidžić.

Efendić je poručio da nema namjeru postupati po uputama ministra za prostorno uređenje. Kapidžić kaže da svako može kršiti zakone i odluke, ali da je pitanje sankcije koja će uslijediti.

Pitanje struke

Efendić: Poručio da nema namjeru postupati po uputama ministra za prostorno uređenje. Arhiv

- Teško da ovo može biti stručni obračun između mene i Efendića, jer on o struci nema pojma. Krajnji je bezobrazluk napraviti projekt u općini i izdati dozvolu i nikoga ne pitati, a pri tome napraviti trg preko glavne saobraćajnice u gradu. On je namjeravao taj trg prodati privatnicima, a da se pri tome građani spuštaju cestom ispod trga i da onda imamo problema kad padnu kiše. On je načelnik, a ja sam arhitekta i urbanista. Ovo ne može biti ni politički obračun, jer mene politika ne interesira niti sam u stranci. Bavim se strukom - kazao je Kapidžić.

"Avazovi" tornjevi nisu na putu ventilacionih koridora

Avaz toranj: To je arhitektonsko djelo koje je ispoštovalo svu proceduru. Arhiv

Govoreći o navodima Efendića da je i „Avazov” toranj smetnja ventilacionim koridorima, Kapidžić navodi da „nije glup da ulazi u ovakve priče, a da pri tome nema konkretno mišljenje“.

- „Avazovi'' tornjevi nisu na putu ventilacionih koridora, izgradnja drugog tornja nema nikakvih ograničenja. Urbanistički projekt je usvojen na Općinskom vijeću u općini Centar. Štaviše, i ako „Avaz“, kao investitor, pokazuje dobru namjeru da smanji spratnost objekta, ja ne bih to dozvolio jer je to arhitektonsko djelo koje je ispoštovalo svu proceduru i daje jedan likovni odraz. Ovaj grad mora imati jedan reper u obliku jednog ili dva tornja kako bi se digao nivo grada. „Twist Tower“ je samo pola kompleksa koji je trebao biti izgrađen i ne bih bio sretan da investitor ne završi posao - pojasnio je Kapidžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.