SJEDNICA SKUPŠTINE KS

Zastupnici pitali ministre: Gdje je donirana oprema, koliko je koštao izolatorij na Građevinskom fakultetu te šta će biti sa školskom godinom

Koliko je koštalo opremanje izolatorija na Građevinskom fakultetu i ko je donio odluku da se rasformira i zašto, pitala Šahman

Čelik: Sjednica se održava online. Printscreen

Piše: A. Č. / Avaz.ba

20.8.2020

U nastavku 28. redovne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, zastupinici su podnijeli niz inicijativa i pitanja.

Zastupnik Dževad Poturak čestitao je komesaru policije na nedavnom hapšenju korumpiranih policajaca.

- Imam pitanje za premijera Vlade KS. Iako je Uredbom donesena odluka da se redovno ažuriraju web stranice, pregledom pojedinih evidentno je da se mnogi toga ne pridržavaju. Ko vrši nadzor nad ministarstvima i da li je ikad iko izvršio nadzor. Pokrećem inicijativu i tražim od Vlade KS da da podršku lokalnoj zajednici kako bi što lakše riješili problem evidencije o nekretninama - rekao je Poturak.

Zastupnik Aljoša Čampara istakao je da je Kanton Sarajevo najveći klaster u BiH.

- I poslije višemjesečnog insistiranja na rješavanju ovih problema zbog ostavke ključnog ministra zdravstva, trenutno nemamo Vladu u punom kapacitetu. Pitam premijera i šefove klubova kada će biti kompletirana Vlada KS i kada će raditi u punom sastavu. To se mora desiti na narednoj sjednici Skupštine iako sam očekivao da će se to desiti danas. Sada je vrlo važno da Kanton radi u punom sastavu - rekao je Čampara.

Kaže i da bi se trebalo razmisliti o ekspertskoj Vladi.

Siguran sam da postoje stručnjaci i eksperti koji bi se žrtvovali u narednih šest mjeseci sa željom da pomognu građanima i da vode procese u pravom smjeru. Ako neko misli da nisam u pravu, uporedite stanje u KS sa drugim kantonima ili sa situacijom u regionu, pa ćete vidjeti da tamo ministri zdravstva vode procese - rekao je Čampara.


Čampara: Kada će biti kompletirana Vlada KS. Printscreen

Zastupnik Semir Suljević pitao je da li je analizirana platforma online nastave.

- Ko će štititi interes Sindikata i roditelja. Može li mi neko objasniti šta se dešava u KCUS-u jer je u proteklih mjesec otišlo sedam vrhunskih ljekara. Koliko se pacijenata oporavilo, a koji su bili na respiratoru - pitao je Suljević.

Zastupnica Bilsena Šahman pitala je zašto se pokrenulo pripremanje izolatorija na Bjelavama jer je poznato da tamo nema uvjeta za bolesnike.



Bilsena Šahman. Arhiv

- Koliko je koštalo opremanje izolatorija na Građevinskom fakultetu i ko je donio odluku da se rasformira i zašto. Šta je sa izolatorijem na Kliničkom centru i dokle su stigli radovi za izolatorij u Općoj bolnici te kolika je popunjenost bolničkih kreveta u KCUS-u, a kolika u Općoj bolnici - pitala je Šahman.

Postavljeno niz pitanja. Printscreen

Zastupnik Zvonko Marić pitao je uime građana gdje je donirana medicinska oprema.

- Molim za precizan i jasan odgovor. Zašto se ta sredstva ne dijele ustanovama ili pojedincima. Otvara se prostor i ruši se kredibilitet institucija koje su zadužene za to i špekulira se da je ta roba za tržište, a ne za narod. Ko je zarobio ta sredstva, a koja su kupljena od novca građana. Za koga se čuva ta roba - pitao je Marić.

Pitao je i koliko je ljudi umro od korone, a koliko od drugih bolesti.

- Stiče se dojam da neki doktori, tako barem pacijenti tvrde, bježe od pacijenata - rekao je Marić.

Haris Pleho pitao je na koji način će se nadzirati rad u školama kada krene nova školska godina.

Zastupnica Vildana Bešlija pitala je koliko košta neodlazak djece u školu.

- Koji su se sve parametri ulazili u donošenju odluke o pohađanju nastave za 2020./2021. školsku godinu - pitala je Bešlija.

Vildana Bešlija: Koliko kođšta neodlazak djece u školi. Printscreen

Zastupnica Nejra Dizdarević pitala je šta znači "neće biti novih nastavnih sadržaja".

- Na koji će se način organizirati nastava za predškolsko obrazovanje - pitala je Dizdarević.

Zastupnika Amela Mekića zanimalo je šta je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade uradilo za unapređenje online nastave tokom ljetnog raspusta.

- Da li je izvršena dezinfekcija škola i čime, da li je pouzdana i sigurna. Da li postoji baza podataka o djeci koja su oboljela i prebolovala koronu. Ovo je ozbiljno pitanje, jer su mnoga djeca u uzrastu od 12 do 18 godina imala simptome, a nisu testirana - naveo je Mekić.

Zastupnik Elmedin Konaković pokrenuo je inicijativu da se hitno iznađu sredstva kako bi se nastavilo finansiranje privatnih vrtića.

- Mislim da se mogu naći sredstva - rekao je Konaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.