AMBASADOR POTVRDIO

Norveška će povećati svoju podršku jačanju slobode medija i borbi protiv nasilja na zapadnom Balkanu

Poziv za dostavljanje prijedloga projekata sada je otvoren za prijave

Rajnertsen je istakao da se nada da će raspoloživa sredstva dodatno osnažiti civilno društvo u BiH. Ambasada Norveške

Avaz.ba

20.8.2020

Norveška će povećati svoju razvojnu pomoć za 20 miliona norveških kruna, u sklopu podrške civilnom društvu BiH, Albaniji, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Cilj norveške pomoći regionu je jačanje socio-ekonomskog razvoja i vladavine prava.

Nedostatak slobode medija, nasilje u porodici i rodno zasnovano nasilje su problemi sa kojima se suočavaju države zapadnog Balkana. Norveški ambasador u BiH Olav Rajnartsen (Reinertsen), je istakao da je cilj ojačati ova područja. Dodao je da je pandemija Covid-19 dovela do negativnih socio-ekonomskih posljedica. Norveška je već u martu pokazala svoju spremnost da pomogne BiH, te je među prvima osigurala sredstva za nabavku opreme i pokrivanje hitnih medicinskih potreba.

Pandemija utiče i na rad civilnog društva, te je dovela u pitanje implementaciju postojećih reformi. Ambasador Rajnertsen je istakao da se nada da će raspoloživa sredstva dodatno osnažiti civilno društvo u BiH. Sredstva su dostupna i za zajedničke projekte organizacija civilnog društva iz dvije ili više zemalja, što predstavlja odličnu priliku za regionalnu saradnju.

- Poziv za dostavljanje prijedloga projekata sada je otvoren za prijave, a sredstva su dostupna putem Balkan Trust for Democracy - German Marshall Fund . Informacije su dostupne na https://www.gmfus.org/support-western-balkans-6-strengthening-media-freedom-and-fighting-domestic-and-gender-based#_ftn1). Organizacije civilnog društva registrovane u BiH, Albaniji, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji mogu da se prijave za finansiranje projekata - saopćeno je iz Ambasade Norveške u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.