SJEDNICA SKUPŠTINE KS

Ministar Krivić odgovorio na zastupnička pitanja vezana za novu školsku godinu

Krivić je naglasio da mu je na prvom mjestu zdravlje učenika i time su se vodili donoseći odluke

Ministar Anis Krivić: Izvršili smo više od 30 edukacija za više od 4.000 nastavnika. Arhiv

Piše: A. Č. / Avaz.ba

20.8.2020

U nastavku sjednice Skupštine KS ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anis Krivić odgovarajući na zastupnička pitanja rekao je da će iduće sedmice svim školama u Kantonu uputiti detaljne smjernice.

- Nakon prve dvije sedmice školske godine donijet ćemo individualne planove, jer je različit broj djece i osoblja u školama. Važno je da pojasnim da smo u obavijestima napisali da samo ukoliko se više od 15 djece pojavi u odjeljenju, ne mora nužno značiti da će dio ići online a dio u školi. Nastava se može organizirati naizmjenično - rekao je Krivić.

Naglasio je da mu je na prvom mjestu zdravlje učenika i time se vodio donoseći odluke.

- Odluku su mnogi roditelji dobro prihvatili i dobili smo pozitivne reakcije. Oslanjali smo se na struku, kako zdravstvenu tako i obrazovnu. Časovi su skraćeni na 30 minuta tako da će i osoblje raditi kraće. Onog trenutka kada naša detaljna uputstva budu spremna u pismenoj formi tada ćemo ih i dostaviti - rekao je Krivić.

Na konstataciju zastupnice Segmedine Srne-Bajramović da nisu svi bili uključeni u izradu odluke, Krivić je rekao da su bili uključene radne grupe i timovi za koordinaciju, a koje uključuju i roditelje i članove Sindikata.

- Izvršili smo više od 30 edukacija za više od 4.000 nastavnika. Sve edukacije su snimljene i nalaze se na zvaničnoj stranici Youtuba Ministarstva. 

Ministar Krivić. Printscreen

- Digitalne sadržaje smo izrađivali i imamo namjeru da ih dalje i izrađujemo. Moram da istaknem da ta forma i taj način izrade digitalnih sadržahja je samo jedan i ne podrazumijeva samo video sadržaj. Prilagodili smo ga nastavi i nastavnom planu i progamu. Podsjećam, plan i program nije pisan za online nastavu za to je sada ključno da se izrađuju digitalni sadržaji. Pokazali smo im kako i na koji način se to radi, naš posao je da im to omogućimo. Trenutno, činimo sve što je moguće - dodao je Krivić.

Što se tiče internet konekcije, Krivić je rekao da su u komunikaciji sa telekom operaterima i traže se modeli kako bi se omogućio internet svim učenicima.

- Izvršili smo analizu online nastave i ostaće zapisan trag šta se to desilo u Kantonu, počevši od 15. marta. Analiza nije javna iz razloga što se sada bavimo nečim važnijim. Na osnovu te analize smo pripremili model nastave za novu školsku godinu. Trenutno se tehnički sređuje. Platformu nećemo unificirati, jer smatramo da moramo imati svoju platformu, jer bismo onda trebali dodatno vrijeme da je implemetinramo i da ponovo edukujemo nastavnike kako se ona koristi - rekao je Krivić.

Na pitanje da li svi imaju pravo da nastavu pohađaju online, Krivić je istaknuo da ukoliko roditelj smatra da njegovo dijete treba pohađati nastavu online, pet dana prije početka školske godine treba poslati dopis školi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.