POTVRĐENO ZA "AVAZ"

U ponedjeljak odluka: Novi moratorij na otplatu kredita u trajanju od šest mjeseci

Odluka predviđa da će postojati mogućnost produženja mjera za sve grupe klijenata koje su pogođene pandemijom, kazao je Mahmuzić

Mahmuzić: Agencija je u stalnom kontaktu sa svim nivoima vlasti. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

21.8.2020

Upravni odbor Agencije za bankarstvo Federacije BiH u ponedjeljak (24. avgusta) će razmatrati novi nacrt odluke o borbi s posljedicama koronavirusa, a koja između ostalog predviđa i mogućnost produženja moratorija na kredite za još šest mjeseci.

Potvrdio je za „Avaz“ direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH Jasmin Mahmuzić.  

- Agencija je u stalnom kontaktu sa svim nivoima vlasti, udruženjima poslodavaca, udruženjem banaka kako bi donijela najbolje odluke za klijente, ali i za privredu i banke. S tim u vezi već imamo pripremljen novi nacrt odluke koji treba da tretira borbu s posljedicama koronavirusa, pojasnio je Mahmuzić.


Mahmuzić: Imat ćemo mogućnost produženja moratorija. Arhiv

Prema njegovim riječima, odluka predviđa da će postojati mogućnost produženja mjera za sve grupe klijenata koje su pogođene pandemijom.

- Imat ćemo mogućnost produženja moratorija, koji je najvažniji za sve klijente, na novih šest mjeseci, a ono što je bitno je da će posebno pogođene grupe privrednih grana imati mogućnost da dobiju grejs period na 12 mjeseci. Poslodavci, ali i svi nivoi vlasti su nam sugerisali da su ugostiteljstvo, prevoz putnika, turističke agencije posebno pogođene pandemijom, ali i izvozničke grane. Sve te oblasti mogu biti obuhvaćene ili moratorijem ili grejs periodom. Prema informacijama koje smo dobili, grejs period je adekvatnija mjera za pogođene privredne grane – naglasio je Mahmuzić.

Dodao je i da će se novom odlukom napraviti širok dijapazon mogućnosti za banke da daju odgovarajuće mjere svim pogođenim segmentima, kako fizičkim licima, tako i privrednim subjektima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.