REAKCIJE

Tadić o optužbama: Čestito radim svoj posao što se ne sviđa određenim političkim opcijama

Sigurna sam da su svi moji postupci bili zakoniti, ispravni i utemeljeni na pozitivnim propisima, o čemu posjedujem brojne svjedoke i dokumentaciju

Gordana Tadić. Arhiv

Avaz.ba

21.8.2020

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić reagirala je tekst objavljen 20. avgusta u "Oslobođenju" pod naslovom "Tužiteljica Gordana Tadić polupala lončiće".

Njenu reakciju prenosimo u cijelosti:

- U navedenom članku iznesen je niz neistina i konstrukcija koje predstavljaju udar na integritet i čast glavnog tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordane Tadić kao i na uže članove njene obitelji.

Iako do sada nisam smatrala potrebnim detaljno demantirati zlonamjerne laži i konstrukcije Avde Avdića, iz razloga njegove jasne i nedvosmislene malicioznosti, ipak, s obzirom, da se ove konstrukcije iz dana u dan ponavljaju te dovode dio građana Bosne i Hercegovine u zabludu, odlučila sam se da Vam u interesu objektivnog informiranja javnosti, dostavim na objavu ovaj demanti.

Stoga, sukladno članku 6. Zakona o zaštiti od klevete FBiH, upućujem ovaj demanti i reagiranje na objavljene neistine i konstrukcije, kojima mi je izravno nanesena velika šteta, kako meni tako i mojoj obitelji, a također i radi javnosti i građana, koji su pokušani dovesti u zabludu, objavljivanjem selektivnih i netočnih navoda.

Obavještavam Vas da sam u vremenu od 5.6.2015. godine do 25.3.2019. godine, na temelju Ugovora o zakupu stana sa Milidrag Milanom, kao zakupoprimac stanovala u stanu kojeg ste naveli u svojim svim dosadašnjim člancima, uz fotografije zgrade i lokacije te na taj način također izravno ugrozili moju sigurnost, kao i sigurnost moje obitelji.  

Kao štićenu osobu pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, zaduženi za moju neposrednu sigurnost, svakodnevno su me od 29.9.2016. godine, kada sam imenovana za vršitelja dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, dakle, u vrijeme kada sam živjela u tom stanu, do 25.3.2019. godine, osiguravali i pratili do ulaznih vrata stana, te vršili neposredno osiguranje mog mjesta stanovanja, kao što je praksa djelovanja DKPT BIH, u odnosu na osobe koje imaju 24 satnu zaštitu i pratnju.

Moj sin Doc. dr. sci Tomislav Tadić, sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, nositelj dvostruke Zlatne značke Univerziteta koja mu je dodijeljena kao jednom od najboljih studenata Univerziteta u Sarajevu na Odsjeku za filozofiju i sociologiju, u tom periodu stanovao je sa svojom suprugom u stanu koji je u njegovom vlasništvu, na adresi koju ste objavili, na istom spratu ali na suprotnim stranama u ulazu, dakle radi se o dva različita stana.

Kako je moj sin, 25.3.2019. godine prešao živjeti u stanu koji je njegova supruga naslijedila iza svog umrlog oca, ja sam prešla u njegov stan u kojem i sada živim.

Dakle, u stanu Milidrag Milana provela sam period od 5.6.2015. godine do 25.3.2019. godine (skoro 4 godine) a kao naknadu za stan dobila sam novčana sredstva u iznosu od 1.800 KM za samo jednu godinu i to za period od drugog mjeseca 2018 godine do drugog mjeseca 2019. godine.  

Radi javnosti i građana, ističem da za gotovo 3 godine prije ovog perioda nisam tražila niti dobila naknadu, na koju sam po zakonu imala pravo, a kako sam saznala od kolega tužitelja i sudaca u državnom pravosuđu da su veći broj njih pravnosnažno dobili naknade za stan, a na temelju važećeg Zakona, čije presude su i pravnosnažne, tražila sam i dobila naknadu za navedeni period, koja mi, shodno Zakonu i pripada.

Nakon što je podnijeta posljednja tužba na koju se pozivate, ja sam prešla u stan svog sina Tomislava Tadića, zbog čega sam u toku postupka odustala od zahtjeva za naknadu na ime troškova stanarine.

Ovaj postupak je pravnosnažno okončan i presudom Suda BiH te zbog mog odustanka, nisu ni razmatrani ovi navodi, niti mi je isplaćena naknada, koju mi u više uzastopnih novinskih članaka neuspješno i različitim konstrukcijama pokušavate imputirati.

Povodom naknade troškova vezane za odvojen život, na koje se pozivate u aktuelnom članku, informiram Vas da sam u braku sa suprugom Slavkom Tadićem te da je mjesto našeg prebivališta u Živinicama te da iz nepoznatih i vjerovatno zlonamjernih razloga, svjesno mješate dvije obitelji - moju obitelj i obitelj moga sina.   

Na ovaj način nam nanosite nesagledivu štetu, doprinosite urušavanju društvenog ugleda obitelji, te sam zbog toga primorana poduzeti sve zakonom propisane mjere protiv autora članka Avde Avdića te novina i portala "Oslobođenje" kao i ostalih medijskih servisa koji preuzimaju Vaše članke.

Na ovaj način, objavom članaka sa sadržajem koji je iskonstruiran, pokušava se izvršiti difamacija i ozloglašavanje moje ličnosti, kao i svih članova moje uže obitelji, širenjem neistina i konstrukcija.

Sigurna sam da su svi moji postupci bili zakoniti, ispravni i utemeljeni na pozitivnim propisima, o čemu posjedujem brojne svjedoke i dokumentaciju, te javnosti i građanima želim poručiti da je Gordana Tadić časna osoba i u službi zakona i svih građana Bosne i Hercegovine, a na ovakve i slične pritiske, konstrukcije i napade, navikla sam radeći čestito svoj posao, koji se često ne sviđa određenim političkim opcijama.   

Također, tendencioznim i malicioznim konstrukcijama, sa jasnim političko-interesnim ciljem Vaših pokrovitelja, pokušavate izvršiti pritisak na različite institucije, između ostalih, Ured disciplinskog tužitelja, Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine, ali ta vam nakana neće uspjeti, jer ću snagom istine i argumenata, svakome tko želi, sve što sam navela detaljno pojasniti.

Vaši pritisci neće me omesti, niti će na bilo koji način utjecati na dalji rad Tužiteljstva Bosne i Hercegovine te ću u neprekidnom i dosljednom obavljanju dužnosti nastaviti štiti interese svih građana Bosne i Hercegovine, posebno u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, kojom se intenzivno bavimo u ovoj godini te očekujemo značajne rezultate do kraja ove godine, a nakon čega će javnosti vjerojatno biti i jasnije zbog čega sam bila izložena ovakvim udarima - navela je Tadić u demantiju "Oslobođenju".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.