DA SE NE ZABORAVI

Godišnjica zločina na Korićanskim stijenama: Za ubijene logoraše 224 ruže

Osuđeno je 11 osoba na ukupno 200 godina zatvorske kazne za ubistvo 224 logoraša, rekao Duratović

Odata počast ubijenima. Anadolija

Avaz.ba / Birn

21.8.2020

Simboličnim bacanjem ruža s litice na lokalitetu Korićanskih stijena na Vlašiću, gdje je 21. avgusta 1992. godine strijeljano najmanje 200 bošnjačkih i hrvatskih muškaraca, porodice ubijenih i preživjeli obilježili su 28. godišnjicu ovog zločina poručujući da oni neće odustati od traženja nestalih i počinioca, ali i tražeći od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da ubrza procesuiranje odgovornih.

Prema tvrdnjama brojnih svjedoka u sudskim procesima pred domaćim sudovima i Tribunalom u Hagu, muškarce, prethodno zatvorene u prijedorskim logorima, pod izgovorom razmjene, na Korićanskim stijenama postrojili su pripadnici interventnog voda tadašnje policije Republike Srpske iz Prijedora. Naredivši im da kleknu, pucali su im u leđa nakon čega su njihova tijela padala u ponor dublji od 300 metara.


Mirsad Duratović, predsjednik Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka kazao je kako je sudskim presudama utvrđeno da su „Korićani svjedočanstvo brutalnosti etničkog čišćenja“.


- Osuđeno je 11 osoba na ukupno 200 godina zatvorske kazne za ubistvo 224 logoraša. Dok god ne pronađemo posmrtne ostatke svih ubijenih na Korićanskim stijenama, jasno je da se zločini kriju. Mi nećemo odustati i nećemo se umoriti od potrage za počiniocima i saučesnicima, niti posmrtnim ostacima. Oni nisu samo brojevi nestalih. Oni imaju svoje ime i prezime i nekoga svoga ko u njihovo ime svaki dan pravi korak do pravde - rekao je Duratović i dodao da za sada nema informacija o novim grobnicama na Korićanskim stijenama, te da postoji određeni broj ranije ekshumiranih posmrtnih ostataka koji čekaju na DNK analizu.


Odata počast ubijenima. Birn

Preživjeli logoraši i porodice žrtava iskazali su razočarenje politikom koju provode vlasti u BiH i na nekažnjavanju svih počinilaca takvih i sličnih zločina iz perioda rata u Bosni i Hercegovini, te su zatražili od Državnog tužilaštva da ubrza procesuiranje nalogodavaca.


- Tražimo od Tužilaštva BiH da ubrza procesuiranje i istrage vezano za odgovorne za ubistva. Manje, više, svi izvršioci su osuđeni, ali je ogroman broj onih koji su planirali ovaj zločin, dakle bili organizatori, kao i oni koji su bili uključeni u njegovu logistiku, transport tijela zarobljenika, ranije ubijenih. To su sve osobe iz Kriznog štaba Prijedora s početka rata - kazao je Duratović.


Za zločin na Korićanskim stijenama pred Međunarodnim Krivičnim Sudom za bivšu Jugoslaviju i Sudom BiH osuđeni su: Darko Mrđa na 17 godina zatvora, Damir Ivanković na 14, Gordan Đurić na osam, Ljubiša Četić na 13, Zoran Babić na 22, Milorad Škrbić na 21, Dušan Janković na 21, Željko Stojnić na 15, Saša Zečević na 23, Marinko Lepoja na 23 i Radoslav Knežević na 23 godine zatvora.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.