TUZLA

Održana protestna šetnja „Pravda za Maidu“: Ogorčeni građani traže procesuiranje odgovornih za smrt djevojčice

Kantonalno tužilaštvo TK je formiralo predmet o ovom događaju, a UKC Tuzla je oformio nezavisnu komisiju ljekra koji trebaju ispitati cijeli slučaj

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

21.8.2020

Sa današnjih protesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Ogorčeni građani okupljeni oko Facebook grupe „Pravda za Maidu“ učestvovali su danas u mirnoj protresnoj šetnji od Trga slobode do Univerzitetsko-kliničkog centra u Tuzli.  

Prethodno je protesna šetnja održana u Gračanici, a ogorčeni građani traže hitno procesuiranje odgovornih za smrt djevojčice.

- Da nisam pod sedativima vjerovatno ne bih mogao ovdje stajati. Ironija je da je moja Maida htjela biti doktor, a da je stradala od doktorske ruke. Gdje je Hikopratova zakletva? – pita se Miralem Džafić, otac preminule Maide.

Svog anđela, kako naziva 16-godišnju kćerku, Miralem nije vidio mjesec koliko je provela na UKC Tuzla pa do kobnog dana kada je zauvijek napustila svijet.

- Nećemo stati zbog svih onih koji su doživjeli ovo jer ovo nije jedini slučaj. Plašim se da se ovakvi tragični događaji ne ponavljaju jer previše je javašluka, previše politike u zdravstvu, previše je doktora koji ne poštuju Hipokratovu zakletvu i koji se baš onako ležerno ponašanju. U dosta slučajeva medicinsko osoblje prima mito na hodniku, a neće da se obrati pacijentima ili njihovoj pratnji. To sam ja svojim očima vidio – kaže Miralem Džafić.

Kantonalno tužilaštvo TK je formiralo predmet o ovom događaju, a UKC Tuzla je oformio nezavisnu komisiju ljekra koji trebaju ispitati cijeli slučaj.  

- Na osnovu prijave je formiran predmet i po nalogu postupajućeg tužioca prvo je bilo potrebno da pripadnici PU Gračanica uzmu detaljnije izjave od članova porodice i da zapisnike sa izjavama dostave Tužilaštvu. U međuvremenu je po nalogu i pod nadzorom glavnog kantonalnog tužioca formiran istražni tim sa istražiteljima MUP-a TK koji će u narednom periodu poduzimati sve potrebne istražne radnje, uključujući uzimanje izjava od svih aktera koji su bili uključeni u liječenje djevojčice ili koji imaju saznanja o tome, izuzimanje i druge potrebne medicinske dokumentacije i druge radnje, što će usmjeriti dalji tok ove istrage u cilju utvrđivanja svih okolnosti vezanih za smrt djevojčice – rekao je Admir Arnautović, portparol Kantonalnog Tužilaštva TK.

Roditelji Maide Džafić (16) iz Gračanice, koja je preminula ovog mjeseca, tvrde da je uzrok smrti greška ljekara UKC Tuzla, jer je tačan nalaz (dijagnoza leptospiroza) djevojčica dobila tri dana nakon smrti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.