SARAJEVO

Zahtjevi Ustavnom sudu da donese odluku o apelaciji Davora Dragičevića

Dok iz Ustavnog suda navode da će odluku donijeti uskoro, Davor Dragičević i pravnici upozoravaju da se odluka u ovom slučaju čeka duže nego što su očekivali

Davor Dragičević. Arhiv

Avaz.ba / BIRN

21.8.2020

Banjalučko udruženje tražilo je od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da donese odluku po apelaciji koja se odnosi na istragu smrti Davida Dragičevića.  

Dok iz Ustavnog suda navode da će odluku donijeti uskoro, Davor Dragičević i pravnici upozoravaju da se odluka u ovom slučaju čeka duže nego što su očekivali. Udruženje građana “Put pravde” iz Banjaluke zatražilo je od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da nakon višemjesečnog čekanja donese odluku o apelaciji Davora Dragičevića, oca Davida čija se smrt istražuje.

Brojni protesti

Ovo udruženje, koje je nastalo kao produžetak grupe “Pravda za Davida”, u dopisu također postavlja pitanje zašto se toliko mjeseci čeka odluka Ustavnog suda. Predsjednik Udruženja Miljan Kovač za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kaže da su građani u Banjoj Luci prvi put, u martu 2018. godine, stali na Trg Krajine da protestuju nezadovoljni istragom o smrti Davida Dragičevića. Brojni protesti su, navodi Kovač, skrenuli pažnju na nepravilnosti u pravosudnom sistemu. Sada pokušavaju staviti pažnju javnosti na odluku koju treba da donese najviša sudska instanca u BiH. 

- Očekujemo da Ustavni sud radi svoj posao. Očekivali smo da će i do sada nešto preduzeti. Ako rade kako treba da rade i po zakonu, onda bi morali donijeti nekakvu odluku - govori Kovač.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine. Njegovo tijelo pronađeno je na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banjaluci 24. marta. Prvobitna istraga tvrdila je da je smrt nastala utapanjem bez elemenata krivičnog djela. Tri mjeseca kasnije banjalučko Okružno tužilaštvo je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva Davida Dragičevića. Istraga za sada nije otkrila počinioce.


Podnio apelaciju

Davidov otac Davor zbog toga je podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH.  

On 17 mjeseci čeka na odgovor Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na apelaciju koju je u njegovo ime tom sudu predao advokat Ifet Feraget. Dragičević je apelaciju predao u martu 2019. godine zbog istrage slučaja ubistva njegovog sina Davida.

On apelacijom traži reakciju Ustavnog suda i zbog nesprovođenja istrage protiv pojedinaca iz MUP-a Republike Srpske, kao i obustavljanja istrage protiv patologa Željka Karana koji je izvršio obdukciju nakon pronalaska tijela Davida Dragičevića.

Davor Dragičević za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kaže da sumnja da je razlog izostanka odgovora Ustavnog suda taj što odgovor ne može biti negativan.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.