USPJESI

Bičakčić: Glavno tijelo Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme zasjedat će u BiH

Četrnaest bh. stručnjaka je, zahvaljujući referencama, po prvi put primljeno u članstvo studijskih komiteta, što predstavlja veliki uspjeh, kaže Bičakčić

Bičakčić: Ovo je veliko priznanje Bosni i Hercegovini. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

23.8.2020

Četrdeset osmo zasjedanje Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme - CIGRE, usljed pandemije koronavirusa bit će održano online i to od 24. avgusta do 3. septembra uz aktivno učešće elektroenergetičara iz više od 90 zemalja svijeta, među njima i Bosne i Hercegovine.

Ovaj događaj privlači pažnju cijelog svijeta, jer je drugačiji od sličnih skupova. Zasjedanje CIGRE predstavlja interaktivni skup sa prezentacijama i diskusijama, prateći stroge procese pripreme i prezentacije stotina radova istovremeno vodeći i rasprave o njima. Skup će biti vođen iz centrale CIGRE, u Parizu, a odvijat će se kroz rad 16 studijskih komiteta i prezentaciju 774 stručna referata, diskusije, 16 tutorijala, pet radionica uz brojne druge sesije prilagođene savremenom načinu komuniciranja.

Dva referata

Među referatima su i dva koje potpisuje devet bh. stručnjaka, a odnose se na oblasti informacionih sistema, telekomunikacija i distribuciju električne energije. Referate će prezentirati prvoimenovane autorke, iskusna inžinjerka informacionih tehnologija Đenana Čampara, direktorica kompanije „KDM Analytics“, i Esma Musić, studentica master studija na Burch univerzitetu Sarajevo.

Zasjedanju CIGRE prethodit će sjednica administrativnog vijeća na kojoj će biti biran novi predsjednik ove ugledne svjetske organizacije. Jedini kandidat za tu funkciju je Michel Augonnet (Francuska), dugogodišnji predsjednik Istraživačko-ispitnog laboratorija za elektrotehniku u Lionu, višegodišnji predsjednik Nacionalnog komiteta CIGRE Francuske i aktuelni potpredsjednik CIGRE.

Predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE Edhem Bičakčić ističe izazove pred kojima se struka nalazi i posebno apostrofira obnovljive izvore energije, povećanje okolišnih zahtjeva, klimatske promjene, dekarbonizaciju, ograničenja pri izgradnji novih prijenosnih objekata, arhitekturu mreža, održavanje postojećih energetskih sistema, prijenos velikih snaga na velike udaljenosti i cyber sigurnost.

- BiH je od prijema u punopravno članstvo CIGRE (1993. godine) do danas iskazala izuzetan aktivitet u radu CIGRE Pariz, a njena struka povećala ugled u svijetu. To je, prije svega, zasluga skoro 400 individualnih i kolektivnih članova Bh. komiteta CIGRE, od kojih su njih 85 članovi CIGRE Pariz – pojasnio je Bičakčić.

Bh. stručnjaci

Dodao je da je četrnaest stručnjaka iz BiH, zahvaljujući referencama, po prvi put primljeno u članstvo studijskih komiteta, što predstavlja veliki uspjeh.

- To se vidi i iz podataka o broju članova komiteta iz nekih zemalja u okruženju. Slovenija ima 14, Austrija 12, Turska 9, Hrvatska 8, Srbija 5, Mađarska 3, Kosovo 2, dok Crna Gora i Makedonija nemaju članova studijskih komiteta CIGRE Pariz – istakao je Bičakčić.

Prema njegovim riječima, on je 2016. izabran u Administrativno vijeće (glavni organ CIGRE), a u junu ove godine odlukom Generalne skupštine CIGRE Pariz mandat mu je produžen do 2022. godine.

U očekivanju 48. zasjedanja CIGRE Pariz podsjeća na to da je Administrativno vijeće CIGRE Pariz, na 135. sastanku u Rio de Žaneiro odlučilo da Sarajevo, odnosno Bosna i Hercegovina i Bh. komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme, bude domaćin 141. zasjedanja Administrativnog vijeća, koje je planirano za avgust 2023. godine.

- Ovo je veliko priznanje BiH, njenom glavnom gradu i našem komitetu jer ćemo biti domaćini svjetskom događaju u kojem učestvuju predsjednici nacionalnih komiteta 60 članica CIGRE Pariz. Mi smo prvi komitet u okruženju koji je dobio organizaciju ovog značajnog skupa - zaključio je Bičakčić.

Vijeće iduće godine obilježava stogodišnjicu

Međunarodno vijeće za velike električne sisteme iduće godine obilježava stogodišnjicu osnivanja i od tada do danas posvećeno je koordinaciji istraživanja, razmjeni iskustava, naučnih i tehničkih informacija o radu i projektiranju elektroenergetskih sistema. Uz to i obrazovanju nove generacije mladih naučnika, inžinjera, projektanata, direktora s međunarodnom konkurentnošću, sposobnih da uvode tehničke inovacije u energetici. Strateške smjernice za djelovanje u narednom periodu koje će biti u fokusu 48. zasjedanja su energetska budućnost, optimalno korištenje postojećih sistema, okoliš i održivost, nepristrasnost za sve dioničare.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.