POSJETE

Karađorđevići u Mostaru: Za srpskog princa izveden počasni skok sa Starog mosta

Karađorđevići su u pratnji mostarskog sveštenika Radivoja Krulja prvo posjetili Prebilovce i Hram Vaznesenja Hristovog

Avaz.ba / Srna

Obilazili znamenitosti

Foto: Topportal.info


Princ Filip Karađorđević sa suprugom Danicom i sinom Stefanom posjetio je danas Mostar, gdje je obišao mnoge znamenitosti i upoznao se sa historijom grada, a boravio je i u Prebilovcima, Blagaju i Žitomisliću.

Karađorđevići su u pratnji mostarskog sveštenika Radivoja Krulja prvo posjetili Prebilovce i Hram Vaznesenja Hristovog u ovom stradalnom mjestu, gdje ih je dočekao čapljinski paroh Marko Gojačić.

Princ Filip izrazio je zadovoljstvo što je u Prebilovcima podignut prelijepi hram i što je ovo mjesto doživjelo svoje vaskrsenje.

Iz Prebilovaca su, kako je rekao, ponijeli najveće emocije i utiske.

Sljedeća destinacija bio im je Blagaj kod Mostara, gdje se na izvoru Bune i danas nalaze ostaci ploče na kojoj piše "Kralju Aleksandru Karađorđeviću, tvoji vjerni Blagajci".

  • U Karađozbegovoj džamiji dočekao ih je imam Jusuf Bećoja

    U Karađozbegovoj džamiji dočekao ih je imam Jusuf Bećoja

    Foto: Topportal


Ploča je uništena 1941. godine, ali Blagajci nisu dali da se dijelovi te ploče uklanjaju, već su ih sačuvali.

U Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog u ovom mjestu ih je dočekao sveštenik Branimir Borovčanin, koji ih je upoznao sa istorijatom crkve i ovog mjesta.

Karđorđevići su potom prošetali Starim gradom u Mostaru gdje je sa Starog mosta u njihovu čast izveden skok.

Prinčevska porodica potom se uputila u obilazak Stare pravoslavne crkve, zatim Saborne crkve Svete Trojice koja se još obnavlja, pravoslavnog groblja u Bjelušinama i groba Alekse Šantića i porodice Ćorović, a potom i Vladičanskog dvora.

  • Sveštenik Krulj govorio im je o bogatoj istoriji Srba u Mostaru

    Sveštenik Krulj govorio im je o bogatoj istoriji Srba u Mostaru

    Foto: Topportal


Sveštenik Krulj govorio im je o bogatoj istoriji Srba u Mostaru, te sadašnjem položaju Crkve i srpskog naroda u Mostaru.

Krulj se zahvalio Karađorđevićima na posjeti, kojom su, kako je rekao, ukazali veliku čast Mostaru.

Želja prinčevskog para bila je da u Mostaru posvete pažnju i ukažu poštovanje i predstavnicima Katoličke crkve i Islamske zajednice, te tako pošalju poruke mira i zajedništva.

U Karađozbegovoj džamiji dočekao ih je imam Jusuf Bećoja, a u Samostanu Svetog Petra i Pavla fra Iko Skoko koji su ih u srdačnoj dobrodošlici upoznali sa istorijatom vjerski objekata i vjerskih zajednica u ovom gradu.

Posjetu Mostaru porodica Karađorđević završila je obilaskom manastira Žitomislići koji datira iz 16. vijeka i koji je jedan od najznačajnijih duhovnih središta, sa bogatom istorijom.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na