POSJETE

Karađorđevići u Mostaru: Za srpskog princa izveden počasni skok sa Starog mosta

Karađorđevići su u pratnji mostarskog sveštenika Radivoja Krulja prvo posjetili Prebilovce i Hram Vaznesenja Hristovog

Obilazili znamenitosti. Topportal.info

Avaz.ba / Srna

22.8.2020

Princ Filip Karađorđević sa suprugom Danicom i sinom Stefanom posjetio je danas Mostar, gdje je obišao mnoge znamenitosti i upoznao se sa historijom grada, a boravio je i u Prebilovcima, Blagaju i Žitomisliću.

Karađorđevići su u pratnji mostarskog sveštenika Radivoja Krulja prvo posjetili Prebilovce i Hram Vaznesenja Hristovog u ovom stradalnom mjestu, gdje ih je dočekao čapljinski paroh Marko Gojačić.

Princ Filip izrazio je zadovoljstvo što je u Prebilovcima podignut prelijepi hram i što je ovo mjesto doživjelo svoje vaskrsenje.

Iz Prebilovaca su, kako je rekao, ponijeli najveće emocije i utiske.

Sljedeća destinacija bio im je Blagaj kod Mostara, gdje se na izvoru Bune i danas nalaze ostaci ploče na kojoj piše "Kralju Aleksandru Karađorđeviću, tvoji vjerni Blagajci".

U Karađozbegovoj džamiji dočekao ih je imam Jusuf Bećoja. Topportal

Ploča je uništena 1941. godine, ali Blagajci nisu dali da se dijelovi te ploče uklanjaju, već su ih sačuvali.


U Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog u ovom mjestu ih je dočekao sveštenik Branimir Borovčanin, koji ih je upoznao sa istorijatom crkve i ovog mjesta.


Karđorđevići su potom prošetali Starim gradom u Mostaru gdje je sa Starog mosta u njihovu čast izveden skok.


Prinčevska porodica potom se uputila u obilazak Stare pravoslavne crkve, zatim Saborne crkve Svete Trojice koja se još obnavlja, pravoslavnog groblja u Bjelušinama i groba Alekse Šantića i porodice Ćorović, a potom i Vladičanskog dvora.

Sveštenik Krulj govorio im je o bogatoj istoriji Srba u Mostaru. Topportal

Sveštenik Krulj govorio im je o bogatoj istoriji Srba u Mostaru, te sadašnjem položaju Crkve i srpskog naroda u Mostaru.


Krulj se zahvalio Karađorđevićima na posjeti, kojom su, kako je rekao, ukazali veliku čast Mostaru.


Želja prinčevskog para bila je da u Mostaru posvete pažnju i ukažu poštovanje i predstavnicima Katoličke crkve i Islamske zajednice, te tako pošalju poruke mira i zajedništva.


U Karađozbegovoj džamiji dočekao ih je imam Jusuf Bećoja, a u Samostanu Svetog Petra i Pavla fra Iko Skoko koji su ih u srdačnoj dobrodošlici upoznali sa istorijatom vjerski objekata i vjerskih zajednica u ovom gradu.


Posjetu Mostaru porodica Karađorđević završila je obilaskom manastira Žitomislići koji datira iz 16. vijeka i koji je jedan od najznačajnijih duhovnih središta, sa bogatom istorijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.