INICIJATIVE

Bolovanje bi sa 42 moglo biti ograničeno na 15 dana

Radnici u KS prosječno na bolovanju provedu 24 dana - Naši radnici, kad hoće da se odmore, kažu uzet će sedam dana bolovanja, kaže Smailbegović

Bh. građani na bolovanju provedu tri puta duže od ostatka Evrope. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

24.8.2020

Udruženje poslodavaca Federacije predložilo je da se kroz izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH ograniči broj dana bolovanja sa 42 na 15.  

Ovu informaciju za „Avaz“ potvrdio je predsjednik Udruženja Adnan Smailbegović.


Tri države

Smailbegović: Gori smo od Bugara. Arhiv

- Predlaže se smanjenje dana bolovanja za koje troškove snose poslodavci. Trenutno su to 42 i to imaju tri zemlje u Evropi, Njemačka, Hrvatska i BiH, tačnije Federacija, jer je u RS to 30 dana. Više od 50 posto zemalja u Evropi nema dane bolovanja na teret poslodavca. Evropski prosjek je 6,5 radnih dana na bolovanju u toku godine. Najlošije stoji Bugarska i tamo radnici godišnje na bolovanju u prosjeku provedu 22, a najbolje Turska, sa 3,8 dana – pojasnio je Smailbegović.

Dodao je da ukoliko dane prevedemo u procente, evropski prosjek je oko 3,5 posto od ukupnog broja radnih dana godišnje.

- Prema našim podacima, bolovanje u Kantonu Sarajevo procentualno je 10,5 posto, a Bugarskoj je 10 posto. Dakle, gori smo od Bugara. To znači da mi imamo tri puta duže trajanja bolovanja nego što je to prosjek Evrope. Radnik u KS na bolovanju je godišnje u prosjeku čak 24 dana. Nismo bolesna nacija, radi se o klasičnoj zloupotrebi institucije bolovanja. Naši radnici, kad hoće da se odmore, kažu uzet će sedam dana bolovanja. I kad ode doktoru, on ga pita koliko će dana, a ne šta mu je – istakao je Smailbegović.  

Prema njegovim riječima, zavodi zdravstvenog osiguranja vrlo dobro kontroliraju bolovanje koje ide njima na teret, a to je sve što je duže od 42 dana.

- Uveli su komisije i ne može doktor u domu zdravlja odobriti bolovanje duže od 42 dana - naglasio je Smailbegović.


Set zakona

Bektić: Postoji zabrinutost radnika. Arhiv

Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH obavio je razgovore s predstavnicima poslodavaca. Potvrdio nam je to predsjednik Saveza Mevludin Bektić. Dodao je da su, načelno, pokušali usaglašavati izmjene i dopune seta zakona, uključujući i Zakon o zdravstvenom osiguranju.

- Zabrinutost postoji kod pitanja hoće li Zavod zdravstvenog osiguranja moći pokriti troškove za dane bolovanja koji više ne bi išli na teret poslodavaca. Više od 100 miliona maraka su na godišnjem nivou troškovi po osnovu bolovanja radnika u FBiH, samim tim će dvije trećine od tog iznosa biti stavljene na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja i to nas brine – pojasnio je Bektić.

Prema njegovim riječima, radnike brine kako će ostvarivati sva svoja prava, ona koja su do sada ostvarivali iz primarne zdravstvene zaštite.


Upitna održivost Fonda zdravstvenog osiguranja

- Izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH već su upućene u parlamentarnu proceduru i imamo malu mogućnost da utječemo na ovaj proces. Pokušat ćemo to uraditi putem amandmana koje će predlagati stranke. Poslodavci postavljaju maksimalističke zahtjeve, kako bi na kraju dobili 30 dana bolovanja koji bi išli na njihov teret, kao što je to u RS. Međutim, u proceduri su izmjene poreza na doprinose, čime se smanjuje porez na 9 posto. Ukoliko ova dva zakona prođu u predloženoj formi, pod znak pitanja se dovodi održivost Fonda zdravstvenog osiguranja u FBiH - kaže Bektić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.