SARAJEVO

U Novom Gradu počinje gradnja kružnog toka vrijednog 5 miliona KM

Ministar Kalem istakao je da je IX transverzala jedna od prioritetnih saobraćajnica u KS

Potpisan Aneks I Sporazuma o izgradnji kružnog toka na IX transverzali. Avaz/Služba za protokol i press KS

L. M. / Avaz.ba

24.8.2020

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem, direktor Direkcije za ceste KS Selmir Kovač i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić potpisali su danas Aneks I Sporazuma o udruživanju finansijskih sredstava na ime izgradnje kružnog toka, odnosno realizaciji Projekta “Izgradnja gradske saobraćajnice IX transverzale sa objektom nadvožnjaka preko željezničke pruge – II faza”, potpisan ranije.

Potpisnici ovog sporazuma su se usaglasili da će iz budžetskih 2020. i 2021. godine na ime realizacije pomenutog projekta osigurati finansijska sredstva u iznosu od 4.900.000 KM sa PDV-om.

Prema ovom dogovoru, Ministarstvo i Direkcija će osigurati po 2.000.000 KM, a Općina Novi Grad 900.000 KM.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je i premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, koji je naglasio da Općina Novi Grad dobija vrijedan infrastrukturni projekt, koji će građanima osigurati brži i lakši izlazak iz grada.


Potpisan Aneks I Sporazuma o izgradnji kružnog toka na IX transverzali. Avaz/Služba za protokol i press KS

- Zadovoljstvo je da danas možemo potpisati ovaj važni dokument koji nam omogućava nastavak izgradnje IX transverzale. Strateško opredjeljenje ove Vlade je otvaranje grada prema sjevernim i zapadnim granicama, tako da ćemo za mjesec i po imati nastavak gradnje na kružnom toku. Sredstva koja su osigurali Kanton i Općina omogućit će nam povezivanje sa LOT-om 2C, sa ulicom Džemala Bijedića i infrastrukturalno rasterećenje saobraćaja u tom dijelu grada. Općina Novi Grad dobiće vrijedan infrastrukturni projekt, građani Kantona će imati lakši i brži izlazak iz grada, a to će obezbijediti i smanjenje zagađenja u gradu - rekao je premijer Nenadić.

Ministar Kalem istakao je da je IX transverzala jedna od prioritetnih saobraćajnica u KS, čijom izgradnjom ćemo dobiti kvalitetan spoj sa autoputem.

Dodao je da je pri kraju i projektno rješenje kada je u pitanju XII transverzala, što će umnogome unaprijediti cestovnu infrastrukturu u Kantonu Sarajevo.

Načelnik Semir Efendić rekao je da ukupan ugovor za izgradnju IX transverzale, najvećeg saobraćajnog projekta na prostoru Općine, iznosi oko 15 miliona, a da je do sada realizirano blizu 10 miliona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.