ORGANIZIRAO PRIJEVOZ

Podignuta optužnica za krijumčarenje ilegalnih migranata

Optuženi je, nakon što je otkriven u krijumčarenju osoba na području mjesta Pilica, pokušao pobjeći, te su ga policijski djelatnici uspjeli savladati.

Optuženi preuzeo 16 ilegalnih migranata. Ilustracija

Avaz.ba

25.8.2020

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Nedeljka Markovića, rođenog 1988. godine u Loznici, nastanjenog u Zvorniku. 

Optuženi se tereti, da je krajem septembra 2019. godine, djelujući u dogovoru i koordinaciji sa njemu poznatim osobama sa teritorije Srbije, nakon što su ilegalnom prokrijumčareni u Bosnu i Hercegovinu, na području Zvornika, preuzeo 16 ilegalnih migranata, državaljana Iraka, među kojima je bilo i sedam maloljetnih osoba. 

Nakon toga, optuženi je, iako je znao da ilegalni migranti nisu zakonito ušli u BiH, kao i da nemaju dokumente za zakonit boravak i putovanje unutar BiH, morskim i zračnim putem sa svojim motornim vozilom, organizirao prijevoz ilegalnih migranata sa područja Zvornika prema Tuzli, gdje je na području mjesta Pilica, u kasnim noćnim satima otkriven od strane policijskih djelatnika Granične policije BiH, nakon čega je pokušao pobjeći sa mjesta događaja, te je reakcijom policijskih djelatnika uhapšen i savladan.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.