SKANDALOZNO

Poznato lječilište kod Bihaća pretvaraju u izolatorij za zaražene migrante

Izolatorij bi trebao biti u funkciji od 1. septembra, najavljuje ministrica Ćemalović

Piše: E. T. / Avaz.ba

25.8.2020

Lječilište u Gati: Pacijentima rečeno da moraju izaći najkasnije do 26. avgusta. Avaz

Nadaleko poznato lječilište u naselju Gata, 18 kilometara od Bihaća, odlukom Vlade i Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona uskoro bi moglo postati izolatorij za migrante zaražene koronavirusom.

Ove najave ministrice zdravstva Nermine Ćemalović izazvale su revolt kod lokalnog stanovništva koje ni pod koju cijenu ne želi izolatorij i novi migrantski kamp u svom naselju.  

Ne dolazi u obzir

- Izolatorij bi trebao biti u funkciji od 1. septembra, a moguće je i prije ukoliko se situacija pogorša i poveća broj pozitivnih - najavila je ministrica Ćemalović.  

Hasan Pašić, predsjednik MZ Gata, na posljednjem zboru kojem je prisustvovalo više od 100 mještana Gate istaknuo je kako takvo nešto ne dolazi u obzir.

- Nećemo dopustiti otvaranje izolatorija za migrante zaražene koronavirusom. Jer to je jedino lječilište u našem kantonu. Svi mještani nas podržavaju i svi smo jedinstveni u protivljenju ovim najavama. Slali smo više dopisa Vladi USK i ministrici zdravstva, ali nismo dobili konkretan odgovor - kazao je Pašić.  

Podršku mještanima uputio je i Hasan Keškić, vijećnik u Gradskom vijeću Bihaća.

- Tražimo da se odluka povuče i da centar Gata ostane lječilište kao mjesto koje je prepoznatljivo od sedamdesetih godina. Imamo tu blagodat da je ovo mjesto bogato termalnim, ljekovitim vodama i, umjesto da ulažu u njega, kako su obećavali 2018. godine u predizbornoj kampanji, oni žele napraviti novo žarište i novi migrantski centar - naglasio je vijećnik Keškić.  

Pacijenti koji su se tu liječili dnevno su plaćali 50 KM. Prije nekoliko dana rečeno im je da svi moraju izaći najkasnije do 26. avgusta.


Podršku uputio i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić. Avaz

Prazni kreveti

Podršku mještanima uputio je i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.  

- Jednom kada napravite izolatorij, on će ovo lječilište praktički zatvoriti. Apsurd je što smo mi uložili u izolatorij u Domu zdravlja sa 75 kreveta koji je sada prazan, a istovremeno želimo izolatorij u Gati. Mi smo spremni osigurati sredstva za izolatorij na adekvatnom mjestu. Tražit ću od resornog ministarstva da poništi odluku i iznađe novo, praktičnije rješenje - najavio je Fazlić.  

Pokušali smo jučer dobiti odgovor i od ministrice Ćemalović te premijera USK Mustafe Ružnića o eventualnoj promjeni odluke. Međutim, do zaključenja ovog izdanja “Dnevnog avaza” nisu odgovarali na naše pozive.

Blokirali cestu

Grupa od tridesetak migranata jučer je blokirala cestu između Bosanskog Novog i Bosanske Otoke. Cesta je bila blokirana tačno na entitetskoj liniji, u tampon zoni između dva policijska punkta - policije RS i policije Unsko-sanskog kantona.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.