SARAJEVO

Košarac razgovarao sa predstavnicima najvećih tržnih centara: Zaustavit ćemo uvoz koji ugrožava domaće proizvođače

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH i privrednih komora RS i Federacije BiH

Piše: A. M. / Avaz.ba

Staša Košarac

Foto: A. M. / Avaz


U Ministarstvu vanjske trgovine u Sarajevu danas je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac održao sastanak sa predstavnicima najvećih tržnih centara u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Radi se o preduzećima „Bingo“, „Konzum“, „Merkator“, „Tropik“, „Nameks“ i „Robot“.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH i privrednih komora RS i Federacije BiH.

- Prethodno smo se sastali sa proizvođačima i prerađvačima mesa iz Republike Srpske i Federacije BiH kako bi riješili problem viškova. Prioritet nam je zaštita domaće proizvodnje koja treba biti zastupljena u procentu blizu 50 posto, što bi bio stimulans domaćim proizvođačima. Raduje me opredjeljenje vlasnika tržnih centara da podrže ovu inicijativu. U narednom periodu ćemo razgovarati o tome da u potpunosti zaustavimo uvoz koji ugrožavanja domaće proizvođače. Intenzivno radimo sa Evropskom unijom na pronalasku rješenja. Ostaje otvoreno pitanje s Turskom po pitanju saradnje koje još uvijek nismo riješili - kazao je Košarac.

  • Edin Ibrahimović

    Edin Ibrahimović

    Foto: A. M. / Avaz


Edin Ibrahimović direktor "Binga " kazao je da su sa svim uposlenim u jeku pandemije, tj. zaključno sa trećim mjesecom, zaključili nove ugovore.

- Time smo omogućili povećanje plate za najmanje 20 posto. Mi nismo željeli davati neku jednokratnu pomoć našim uposlenicima. Ovo su trajni ugovori. Potpisali smo 7.000 novih ugovora - rekao je Ibrahimović.

NA VRH

Komentari