POTPREDSJEDNIK PARLAMENTA

Zvizdić: Radončićevo upozorenje je pravovremena reakcija na parainstitucionalne aktivnosti koje bi mogle značiti miješanje u izbore u Crnoj Gori!

Niko iz BiH ne smije miješati u unutrašnje poslove Crne Gore ili bilo koje druge države, kaže Zvizdić

Zvizdić: Crna Gora je suverena i samostalna država. Arhiv

Razgovarao: Erdin Halimić / Avaz.ba

25.8.2020

Crna Gora je suverena i samostalna država, naš prvi susjed sa kojim imamo prijateljske odnose bazirane na međusobnom poštovanju, podršci i razumijevanju, i isti ne smiju biti dovedeni u pitanje neodgovornim i vaninstitucionalnim djelovanjem bilo kojeg pojedinca ili neformalne grupe, izjavio je za „Dnevni avaz“ dr. Denis Zvidić, dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine i bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH, u intervjuu koji u cijelosti možete čitati u sutrašnjem printanom izdanju „Dnevnog avaza“. 

Zvizdić je između ostalog komentirao inicijativu predsjednika Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića da nadležna parlamentarna komisija ispita miješanje propagandnog centra moći iz Sarajeva u izbore u Crnoj Gori, a u svrhu velikosrpskih ideja i malignog ruskog utjecaja.

- Izjavu predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića, posmatram u svjetlu vrlo odgovornog pristupa ovoj izuzetno osjetljivoj temi, ali i kao pravovremeno upozorenje koje prati i njegov opravdani zahtjev za institucionalnom provjerom navoda iz izjave, kao i adekvatnim zakonskim djelovanjem nadležnih organa BiH, kako bi se otkrile i zaustavile moguće parainstitucionalne aktivnosti koje bi mogle značiti miješanje u unutrašnje poslove, odnosno izbore u Crnoj Gori, a što bi moglo narušiti i ugroziti dostignuti i zavidni nivo bilateralnih odnosa BiH i Crne Gore – rekao je Zvizidić, između ostalog.

Zvizdić: Niko iz BiH ne smije miješati u unutrašnje poslove Crne Gore. Arhiv

Prema njegovim riječima, mi u BiH ne želimo, ne prihvatamo i nastojimo spriječiti da se bilo ko miješa u unutrašnje poslove BiH, pa se, isto tako, bilo ko iz BiH ne smije miješati u unutrašnje poslove Crne Gore ili bilo koje druge države.  

- Onaj ko na bilo koji način krši ovu međunarodnu normu i time blati međunarodni ugled BiH, mora biti spriječen i sankcionisan – rezolutan je Zvizdić.

Dopredsjedavajući najvišeg zakonodavnog tijela u BiH govorio je u intervjuu i o predstojećim lokalnim izborima u BiH, radu državnih institucija Vijeća ministara i Parlamenta BiH, te o borbi protiv koronavirusa, ustavnim reformama i pitanjem izbora u Mostaru.

Napomena: Cijeli intervju možete pročitati u sutrašnjem izdanju „Dnevnog avaza“ na kioscima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.