UPOTRIJEBIO VOJNU MOĆ

Haški tužioci: Ratko Mladić nije ratni heroj, nego ratni zločinac!

Predstavnica Tužilaštva u Hagu Laurel Baig podsjetila je na obim dokaza protiv njega

Odbrana ratnog zločinca Ratka Mladića završila je usmeno izlaganje žalbi. MMKS

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

25.8.2020

Odbrana ratnog zločinca Ratka Mladića završila je usmeno izlaganje žalbi na prvostepenu presudu bivšem komandantu Vojske Republike Srpske u okviru Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Hagu.

Sada je na redu Tužilaštvo. Iako se to trebalo ranije desiti, vremenski plan Mehanizma je izmijenjen zbog čestih prekidanja video-veze.

Ratko Mladić nije ratni heroj, nego ratni zločinac. Ovim riječima su haški tužioci započeli svoj odgovor na Mladićeve žalbe. 

Predstavnica Tužilaštva u Hagu Laurel Baig podsjetila je na obim dokaza protiv njega kao i činjenicu da je u spis uvršteno više od 10.000 dokaza te da je saslušano oko 600 svjedoka. Osim toga, navela je da su njegovi zločini utjecali na 100.000 ljudi, koji posljedice osjećaju i danas.

Za ovu težinu zločina on je pravedno osuđen na doživotnu kaznu zatvora - rekla je Baig. 


Laurel Baig. MMKS

Navedeno je da njegove žalbe nisu “ni blizu” praga potrebnog da se preispita kompletna presuda. Mladićevi advokati su, prema riječima tužioca, izdvojili određene primjere na osnovu kojih Odbrana zahtijeva da se kompletna presuda potpuno obori, što je, kako je rečeno “neosnovano”.

- Upotrijebio je svoju vojnu moć da bi namjerno ciljao civilno stanovništvo i da bi razorio živote i civilne zajednice. Izrečena mu je presuda kako treba nakon fer suđenja - rekla je tužiteljica Baig.

Prema njenim riječima, Mladiću nije bilo dovoljno da kaže da je želio da bude drugačiji, kao i da je nedopustivo da od Žalbenog vijeća traži da li se argumenti mogu primjeniti na druge događaje ili zaključke, da neprimjereno ponavlja svoje neuspješne argumente sa suđenja i zanemaruje dokaze koje je Prvostepno vijeće sasvim jasno uzelo u obzir.

Ona je predložila da se Mladićeva žalba odbaci u cjelini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.