VELIKI GUBICI

Ministarstvo okoliša i turizma FBiH uputilo incijativu za otvaranje granica građanima Turske, SAD, Ujedinjenih arapskih Emirata, Saudijske Arabije i Albanije

Turističko – ugostiteljski objekti su prazni i posljedično tome, turističko – ugostiteljski subjekti bilježe samo troškove koje nisu u mogućnosti da izmire, naveli su iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma

Drastičan pad dolazaka turista u BiH. Arhiv

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

26.8.2020

Federalno ministarstvo okoliša i turizma, na čelu s ministricom Editom Đapo, uputilo je inicijativu za otvaranje bh. granica za dolazak turista iz Turske, SAD, Ujedinjenih arapskih Emirata, Saudijske Arabije i Albanije Vladi Federacije BiH.

Također, u svom dopisu naveli sui brojeve dolazaka stranih turista iz nekih od ovih zemalja tokom 2019. i 2020. godine.

Ministarstvo je u maju 2020. godine upoznalo Vladu Federacije BiH o stanju u oblasti turističko - ugostiteljske djelatnosti u Federaciji BiH. Potom je u julu predložilo da se izdvoje finansijska sredstva za pomoć turističko – ugostiteljskom sektoru. Obje informacije je Vlada Federacije BiH primila k znanju, te prihvatila prijedloge zaključaka. 

Međutim, u posljednje vrijeme sve su učestaliji zahtjevi turističko – ugostiteljskih subjekata, Udruženja poslodavaca Federacije BiH i Privredne komore FBiH za otvaranjem granica Bosne i Hercegovine jer, bez dolazaka stranih turista u našu zemlju, turističko – ugostiteljski objekti su prazni i posljedično tome, turističko – ugostiteljski subjekti bilježe samo troškove koje nisu u mogućnosti da izmire, te je izvjesno da će na kraju godine iskazati gubitak - navode iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku i drugim relevantnim podacima do pojave koronavirusa (COVID-19) turističko-ugostiteljski sektor je bilježio rast.

U obzir je uzeta prethodna godina, kao i prvih sedam mjeseci ove godine.

U tabelama pogledajte prikupljene podatke kao i razliku dolazaka turista iz ovih zemalja u BiH ove godine u odnosnu na prošlu.

Podaci o dolascima turista iz Turske

Podaci o dolascima turista iz Turske. Printscreen

Podaci o dolascima turista iz SAD

Podaci o dolascima turista iz SAD. Printscreen

Podaci o dolascima turista iz Ujedinjenih Arapskih Emirata

Podaci o dolascima turista iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Printscreen

Podaci o dolascima turista iz Saudijske Arabije

Podaci o dolascima turista iz Saudijske Arabije. Printscreen

- Prilikom analize zaključeno je da turisti iz navedenih zemalja imaju pozitivne efekte i na druge grane privrede imajući u vidu da koriste i transportna sredstva naših kompanija, te da ostvaruju potrošnju u trgovinama, ugostiteljskim objektima, frizerskim salonima, drugim manjim obrtima i slično. Također, naglašavamo da Turska i Albanija imaju najmanji broj oboljelih od COVID-19, pa je potpuno nejasno zašto se ove dvije zemlje nalaze na crnoj listi BiH. Izuzev toga, ove dvije zemlje nisu uvodile nikakve restrikcije za bh. građane tokom pandemije, tako da zabrana ulaska građanima Turske i Albanije može pogoršati diplomatske odnose sa ove dvije zemlje - navedeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Dodali su da je činjenica da se turističko-ugostiteljski sektor, koji uključuje putničke agencije, turističke vodiče i hotelijere, suočava s velikim gubitkom usljed nedostatka kretanja i putovanja ljudi, te su procjene da su gubici u turizmu u Federaciji BiH više od 2 miliona KM dnevno.

- Posljedice pandemije koronavirusa na poslovanje subjekata u turističko-ugostiteljskom sektoru osjetiti će se i u narednim godinama. Sasvim je jasno da se moraju otvoriti granice za dolazak stranih turista, kako bi turističko – ugostiteljski subjekti mogli poslovati uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Prema tome, smatramo neophodnim dozvoliti barem dolazak stranih turista u Bosnu i Hercegovinu, državljana Turske, Albanije, Sjedinjenih Američkih država, Ujedinjenih arapskih Emirata i Saudijske Arabije - kazali su iz Ministarstva okoliša i turizma FBiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.