STAVOVI

Emir Hadžihafizbegović za "Avaz": Ispit zrelosti bosanske državotvornosti

Pozivam glasače iz Srebrenice i Mostara da budu odgovorni prema onom šta čeka ta dva grada

Hadžihafizbegović: Pozivam glasače iz Srebrenice i Mostara da budu odgovorni prema onom šta čeka ta dva grada. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

26.8.2020

Emir Hadžihafizbegović, istaknuti bh. glumac za „Avaz“ kazao je da je potrebno animirati glasačko tijelo kako u BiH tako i u dijaspori.

- Mislim da su izbori u Mostaru i Srebrenici ispit zrelosti bosanske državotvornosti. Nažalost Bošnjaci i ako su jedan plemenit i dobar narod, još uvijek nisu izgradili državotvornu svijest i jako malo rade na tome. Bošnjaci se bore sa muhom ispred sebe, a ne vide krokodila iza leđa. Moramo mijenjati sveukupan odnos prema Srebrenici i Mostaru – istakao je Hadžihafizbegović.   

Dodao je da poziva glasače iz Srebrenice i Mostara da budu odgovorni prema onom šta čeka ta dva grada.


Hadžihafizbegović: Pozivam glasače iz Srebrenice i Mostara da budu odgovorni prema onom šta čeka ta dva grada. Arhiv

- Ali ako naši ambasadori po Skandinaviji, Njemačkoj, SAD-u moraju od vrata do vrata moliti građane da glasaju onda se zdravorazuman čovjek zapita jesu li se oni halali sa svojom domovinom i svojim ognjištima. Jer zaista nikada izbori nisu ovoliko zavili od dijaspore. Srebrenica mora izaći iz narativa 11. jula i četverogodišnjih izbora i spominjati se i drugim danima, a ne samo na godišnjicu genocida. Pozivam sve one koji imaju pravo glasa u Srebrenici da se pobrinu da dobijemo Aliju Tabakovića za načelnika općine. Pozivam da u Mostaru nađemo ime koje neće biti stranačko, dakle ne treba da bude član SDA, nego treba naći čovjeka iza kojeg će stati svaki Mostarac, Bošnjak, pravoslavac i katolik – smatra Hadžihafizbegović.

Prema njegovim riječima, samo tako možemo dobiti ono što želimo u ova dva grada.

- To ne znači nikakvu majorizaciju, već jednostavno je neprirodno da Bošnjak nije načelnik u Srebrenici, kao što je neprirodno da 12 godina nismo imali izbore u Mostaru. Većina stranaka u BiH od Dejtona do danas djeluje u narativu „nek je najgori, ali je naš“, to je apsolutna glupost, morali i državnotvorni ambis. Umjesto toga treba razmišljati nek je najbolji i ne mora po svaku cijenu biti naš – poručio je Hadžihafizbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.