SASTANCI

Cikotić i Satler: Nastavak pomoći EU radi efikasnijeg upravljanja migracijama u BiH

Razgovarali o sigurnosnim izazovima i obavezama koje stoje pred BiH na putu evropskih integracija

Saradnja sigurnosnih agencija BiH i Evropskog policijskog ureda od obostrane važnosti. Ministarstvo sigurnosti BiH

Avaz.ba / Fena

26.8.2020

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johan Satler (Johann Sattler) razgovarali su danas u Sarajevu o sigurnosnim izazovima i obavezama koje stoje pred BiH na putu evropskih integracija i daljnjem jačanju saradnje sa EU.

Također, razgovaralo se i o trenutnoj migrantskoj situaciji u BiH, saradnji u toj oblasti, te mjerama koje Ministarstvo i nadležne agencije planiraju poduzeti za rješavanje tog sigurnosnog i humanitarnog izazova.

U tom segmentu najavljen je nastavak pomoći i podrške Evropske unije institucijama BiH radi efikasnijeg upravljanja migracijama u BiH.

Jedna od važnijih preostalih obaveza je potpuna provedba Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji sa EUROPOL-om, odnosno uspostava kontakt tačke za saradnju sa EUROPOL-om i slanje oficira za vezu u sjedište EUROPOL-a u Hagu.

Ocijenjeno je da je puna saradnja sigurnosnih agencija BiH i Evropskog policijskog ureda od obostrane važnosti u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.