SASTANAK S KAFEDŽIĆEM

Nenadić: Nastavak antikorupcijske borbe u KS i puna podrška Eriku Larsonu

Zaključeno je da će se narednog mjeseca održati prošireni sastanak predstavnika Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom i Vlade KS

Premijer je još jednom uputio riječi zahvalnosti Ambasadi SAD-a. pres-služba ks

Avaz.ba / Fena

26.8.2020

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić održao je danas sastanak sa šefom Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduanom Kafedžićem.

Kafedžić je na početku sastanka informisao premijera Nenadića o aktuelnim aktivnostima Ureda.

Teme razgovora bile su i imenovanja u upravljačkim i nadzornim strukturama javnog sektora KS, procedure i izvještavanja u vezi procesa javnih nabavki, te pravdanja odobrenih sredstava od upravljačkih tijela institucija zaduženih za implementaciju Budžeta KS i javnih sredstava u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz Press Službe KS.

Nenadić je ovom prilikom skrenuo pažnju na određena proceduralna pitanja u nadležnosti Ureda, zbog kojih se često zaustavljaju procesi u javnom sektoru, a odnose se na javne nabavke.

Prema riječima premijera, postoji potreba unapređenja pravnog okvira za rješavanje žalbi i drugih spornih pitanja u javnim nabavkama u KS, te je Kafedžiću dao prijedlog da unutar Ureda razmotre moguća rješenja i u saradnji s nadležnim institucijama BiH, te ih predlože Vladi KS.

Razgovaralo se također o implementaciji važećih propisa iz oblasti borbe protiv korupcije, prijavljivanja imovine, tekućim procesima, kao i aktivnostima koje u vezi s tim provodi Ured.

Premijer Nenadić je informisan i o dosadašnjem angažmanu nedavno imenovanog višeg savjetnika za borbu protiv korupcije u ovom Uredu Erika Larsona (Eric).

U vezi s njegovim angažmanom, premijer je još jednom uputio riječi zahvalnosti Ambasadi SAD-a, a poznato je da je riječ o projektu na koji je saglasnost dao Stejt department i koji je nastavak podrške uspostavi vladavine prava i jačanja sistema sigurnosti i borbe protiv korupcije u KS.

Premijer je istakao da Larson ima njegovu punu podršku, kao i Vlade KS u prenosu znanja i iskustava u borbi protiv korupcije, kao i svih dobrih praksi koje se na tom planu primjenjuju u modernim i naprednim zemljama.

Istakao je da je jučer održao sastanak sa specijalnim predstavnikom Evropske unije u BiH Johanom Satlerom (Johann Sattler) s kojim su također usaglašeni ovi stavovi i data podrška antikorupcijskoj borbi u KS.

Prema riječima premijera Nenadića, zaključeno je da će se narednog mjeseca održati prošireni sastanak predstavnika Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom i Vlade KS, s ciljem dogovora o akcionom planu i neophodnim aktivnostima koje će se provoditi unutar Vlade i Ureda u narednom periodu radi unapređenja određenih rješenja, saopćeno je.

Kafedžić je također iskazao podršku premijeru Nenadiću u svim aktivnostima koje on lično provodi, kao i aktivnostima koje se provode putem Vlade na planu borbe protiv korupcije i jačanja vladavine prava u KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.