O RUSKOM UTJECAJU U REGIJI

"Avaz" saznaje: Sjednica parlamentarne komisije o nedopustivom miješanju u izbore u Crnoj Gori zakazana za 2. septembar

Radončić zatražio da se istraži i sankcionira djelovanje paraobavještajnog centra iz Sarajeva u interesu ruskog utjecaja

Parlament BiH: Zajednička komisija za nadzor na radom obavještajne službe će biti održana 2. septembra. Arhiv

Piše: T. L.

27.8.2020

Sjednica Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, a na kojoj će se razmatrati i nedopustivo miješanje u izbore u Crnoj Gori, bit će održana 2. septembra u Sarajevu, saznaje „Dnenvi avaz“.  


Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić uputio je prije nekoliko dana pismo predsjedavajućem Komisije Nerminu Nikšiću sa zahtjevom za hitno saslušanje direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA/OBA) zbog miješanja iz Bosne i Herecgovine u izbore u susjednoj državi i članici NATO saveza Crnoj Gori.“

Kako saznajemo, ova tačka je uvrštena na dnevni red zasjedanja parlamentarne komisije, a nakon što je jedna opskurna osoba, inače, proizvod paraobještajnog centra iz Sarajeva u intervjuu portalima iznijela nedopustive uvrede da račun predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i to, sa pozicija jačanja ruskog utjecaja u regionu. Radončić je javno zatražio da se istraži i sankcionira miješanje u unutrašnje poslove susjedne države i članice NATO-a.

U međuvremenu, saznaje „Avaz“; otkriveno je i da je, ovih dana, na nekoliko hiljada mail adresa institucija na nivou Federacije BH, koordinirano, poslano više tekstova slične sadržine usmjerenih protiv Đukanovića.

Također, na dnevnom redu sjednice Zajedničke komisije će biti i pitanje imenovanja direktora OSA-e.

Najveće iskušenje za članove Komisije bit će hoće li se izjašnjavati o validnosti dvije diplome koje je dostavio aktuelni direktor jer, u oba slučaja, Tužilaštvo BiH vodi istrage, na način da li se radi o krivotvorenim diplomama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.