SSS BIH

Šatorović: Nećemo odstupiti od naših zahtjeva da minimalna plaća bude 1.000 KM

Sramotno je da se radnici bore protiv uvođenja 72 satne radne sedmice, dok se u Evropi uvodi četverodnevna radna sedmica, kaže Selvedin Šatorović

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

27.8.2020

Sa konferencije za medije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) slavi 115 godina historije, kazao je na današnjoj konferenciji za medije predsjednik SSS BiH Selvedin Šatorović.

- Održali smo sjednicu Predsjedništva i izdali smo bilten koji obuhvata priču o razvoju sindikalnog pokreta u BiH. Zamolili smo ekonomskog stručnjaka Datuma Hadžića da napiše osvrt na sindikalni pokret i ekonomske teme koje su danas u fokusu. Tiče se uticaja pandemije, odlaska radnika. Taj neutralni osvrt je snimljen i postavljen na stranici - pojasnio je Šatorović.

Neće odstupiti

Dodao je da stanje nije zavidno. 

- Nećemo odstupiti od naših zahtjeva da minimalna plaća bude 1.000 KM. Uradili smo svoj prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu. Bez obzira na podjeljenost Sindikata mislim da ćemo uspjeti nametnuti rješenja koja su u interesu radnika. Imali smo protestnu šetnju koja je urodila plodom i nije došlo do ishitrenih rješenja koja su bila protiv interesa radnika - naglasio je Šatorović.

Prema njegovim riječima, narednu 120 godišnjicu radnici trebaju da dočekaju u boljim uslovima.

- Sramotno je da se radnici bore protiv uvođenja 72 satne radne sedmice, dok se u Evropi uvodi četverodnevna radna sedmica. Upis i registracija su posebna tema. Ali razlog zbog kojeg mi nemamo upisano lice ovlašteno za predstavljanje jeste naziv BiH. To je ono zbog čega se mi ne želimo odreći svoje historije. Ne želimo pod noge staviti ovih 115 godina djelovanja. Mi ćemo nastaviti da baštinimo ono što je sindikalni pokret u BiH - kategoričan je Šatorović.

Predsjednik SSSBiH istakao je da neće prihvatiti da se iz naziva ukine ime Bosne i Hercegovine.

- Kad vlast nema odgovor onda se počnu pozivati na ono ko je ovlašten ili nije. Javnost treba da zna da smo dobili pravnog zastupnika u jednom pravnom procesu gdje se SSSBIH tužen od strane 11 Novalićevih sindikata koji žele da preuzmu Sindikat. Ovo je prilika da pozove sve radnike da budemo jedinstveni kao što smo bili na protestnoj šetnji. Ovo rukovodstvo će ostati dosljedno svojim principima i od toga neće odstupiti - naglasio je Šatorović.

Predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH Mehmed Avdagić ovom prilikom kazao je da je bitno pomenuti da je 90-ta godina od velikog značaja.

- Tad se desila najveća reforma, prešlo se na granske sindikate. To je bio uvod u cijepanje Sindikata i uvođenje u transformaciju. Reformom se puno toga promijenilo i danas imamo drugi odnos prema Sindikatima. Tad su već počele pripreme napada na ovu organizaciju. Uvijek je bilo pritisaka potiskivanja iz socijalnog dijaloga i danas imamo primjere toga. Metoda je podjela i mi danas to imamo. Radi se o razbijanju Sindikata na manje jer poslodavci ne žele da imaju jakog partnera - poručio je Avdagić.

I danas postoje ideje

Dodao je da niti jedna država ne smije smanjivati značaj Sindikata. 

- Znam za sve opstrukcije da se SSSBIH organizuje kao državni sindikat. I danas postoje ideje o razbijanju države, slabljenje i bacanje na koljena Sindikata. Toliko je prošlo decenija da nisu data nova ekonomska prava radnicima, već se nastoji da se data prava umanje. Hoće čak da se oduzmu pojedina prava i iza toga stoje poslodavci i država. To je veliki izazov za Sindikat - naveo je Avdagić. 

Prema njegovim riječima, u oktobru bit će napravljena analiza djelovanja u protekle dvije godine. 

- Skoro da ne postoji država u svijetu koja ne zloupotrebljava Koronu na štetu radnika. Ako nema koristi od socijalnog dijaloga onda nam ne preostaje ništa drugo da se borimo drugim metodama kao što su štrajkovi i protesti - istakao je Avdagić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Avdagić je kazao da se boji da će doći do novog otpuštanja radnika, a na jesen u skladu s najavama drugog vala koronavirusa.

- Vrijeme koje je pred nama nosi brojne opasnosti. Priča se o zabrani izvoza pšenice, države u regionu imaju dobar rod ali najvjerojatnije će biti zabranjen izvoz. Moramo razvijati poljoprivredu jer samo tako možemo spasiti građane od gladi. Već kasnimo sa jesenjom sjetvom. Ovisni smo o pšenici, ali ostalo možemo da proizvedemo. I danas smo o tome razgovarali, ali stoji se u mjestu i kaska se jer mjere koje su na snazi nisu dovoljne. Osnovni uslov za preživljavanje su krediti. Nakon izbora moraju se donijeti ozbiljne mjere - poručio je Avdagić.

Govoreći o nesuglasicama u Sindikatu, Šatorović je kazao da je on predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH. 

- To je objavljeno u službenim novinama i to jedini nije prihvaćeno od premijera Vlade FBiH. Naši članovi na svim kantonima u ESV-ovima djeluju na način da sam ja potpisao ta rješenja. Ministarstvo pravde nije željelo da upiše drugo ime kao predsjednika, jer Kongres nije sazvan na pravilan način. Ta ekipa koju je izabrao Novalić je prihvatila izmjene i dopune zakona o radu, dakle oni su dali pristanak da radnik radi 72 sata za plaću nižu od najniže. Mi smo i uvijek ćemo se organizirati u svrhu zaštite prava radnika. Ne želimo da zapošljavamo članove svoje porodice i pristajemo na neka mjesta u upravnim odborima. Sad imate novi nasrtaj na bolovanje u smislu skraćenja i o svemu se priča osim o minimalnoj plaći - naglasio je Šatorović.

Dodao je da ne želi da bude dio sistema koji će od bogatih poslodavaca praviti još bogatije poslodavce, a od siromašnih radnika još siromašnije.

Sjednice se održavaju u tajnosti

- Imate sjednice ESV-a koje se održavaju u tajnosti i koje se ne objavljuju. Danas mi preko svojih izvora saznajemo šta to neko u ime radnika odlučuje. Onda dobijete informacije da je neko prihvatio da radnik radi 72 sata za 300 KM - istakao je Šatorović.

Prema njegovim riječima, da radnike u BiH još uvijek zadržava to što ne mogu otići nigdje.

- Oni koji su ostali i čije interese štiti premijer Novalić će nastaviti da rade za 300 KM. Imamo preduzeća koja imaju 90 miliona dobiti, a radnici im rade za 300 KM. Dobit može i treba da ide na način da se napravi skala da manji obrtnici imaju manji porez, a ovi što zarađuju da plaćaju 70 posto - kazao je Šatorović.

Odgovarajući na pitanje, Šatorović je kazao da radnici u većini danas ne znaju šta je regres.

- Sindikati koji primaju plate u javnom sektoru su najbolje organizirani i znaju šta je regres. To je pravo, ali zašto regres nije isplaćen u kompanijama koje imaju dobit veću od 90 miliona KM. Ali izmjenama zakona je ukinut kolektivni ugovor i time je prestala obaveza da se isplaćuje regres. Nije moj problem što je prestao da važi kolektivni ugovor koji je predviđao regres. Moji iz obrazovanja neće nikad prihvatiti da nemaju regres, ali neki drugi sindikati su to prihvatili - poručio je Šatorović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.