KANTON SARAJEVO

Zastupnici Skupštine KS usvojili izmjene zakona: Produžen rok za okončanje studija za predbolonjske studente

Studenti koji su započeli studij po predbolonjskom sistemu studija imaju ga pravo okončati do 30. septembra 2025. godine

Rok do septembra 2022. godine. Arhiv

Piše: A. Č. / Avaz.ba

27.8.2020

Počela je 27. radna sjednica Skupštine KS, a zastupnici su razmatrali Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju.

Prije usvajanja dnevnog reda premijer Mario Nenadić je tražio da 18. tačka dnevnog reda Prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Projekat energetske efikasnosti u javnim zgradama Sarajevo bude prioritetna tačka jer je vezana za određene rokove i aktivnosti.

U uvodnom govoru ministar finansija Jasmin Halebić je rekao da se ovim projektom poboljšava 41 objekt, od škola, ustanova do bolnica.

- Cilj je uspostavljanje bolje energetske efikasnosti, osvjetljenja... Ukupan iznos zaduženja bi bio 8 miliona eura sa rokom otplate od 13 godina sa 3 godine grejs periodom. U ovom izosu bi bio odobren i grant za Sarajevo čime bi se uspostavili uvjeti za realizaciju ovog projekta – rekao je Halebić. 

Ministar Krivić: Studentima produžen rok. Printscreen

Prema Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju, osobe koje su započele postdiplomski studij za sticanje stepena magistra nauka ili umjetnosti i doktora nauka prema propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu tog zakona, imaju pravo steći taj naučni stepen zaključno sa 30. septembrom 2025. godine. Također, student koji je započeo studij po predbolonjskom sistemu studija imaju ga pravo okončati do 30. septembra 2025. godine.

Zastupnica Naroda i Pravde Danijela Kristić predložila je da se taj rok produži do 2025., a samostalna zastupnica Jasna Duraković uložila je amandman kojim traži da student - roditelj djeteta s teškoćama u razvoju ima pravo da nastavi studij odmah nakon obnavljanja statusa studenta, ukoliko je status studenta prestao kao posljedica njege, odgoja i obrazovanja djeteta s teškoćama u razvoju, prema nastavnom planu i program po kojem je započeo studirati posebno ukoliko je u statusu apsolventa.

Odgovarajući na pitanja zastupnika ministar Anis Krivić rekao je da više 2.000 studenata studira na predbolonskom procesu.

- Rok je više puta prolongiran. Mislim da je to bilo 3 ili 4 puta do sada. Univerzitet je do sada radio više mjera i studentima je neophodno izaći u susret. Ukoliko bi morali prijeći na bolonjski sistem, mislim da bi nogi odustali. Zato smatramo neophodnom ovu izmjenu zakona - rekao je Krivić.

Zastupnik Damir Marjanović rekao je da ne bi bilo fer da se odugovlači sa ovim izmjenama.

- Ima konkretnih prijedloga koji dolaze sa Studentskog parlamneta, ali samo zbog jedne tačke se ne možemo referirati. Morat ćemo na idućoj sjednici izmijeniti još tri ili četiri člana zakona. Ovim najavljujem inicijativu koji ću podnijeti na idućoj sjednici - rekao je Marjanović.

Mirza Čelik: Sjednica se održava online. Printscreen

Danijela Kristić je rekla da joj nije jasno zašto je odbijen njen amandman koji je i amandman uime studnetata.

- Šta je sa studentima mesicinskog, stomatološkog fakulteta. Vidim da ste svjesni toga, jr ste najavili da ćete to razmatrati, samo ne razumijem što to ne može biti sada - rekla je Kristić.

Dopredsjedavajući Vibor Handžić je rekao da je bolje da su razmatrali kompletan zakon te ga pustili u javnu raspravu.

- Imamo specifičnu situaciju, postoji potreba hitnosti. Ali ta ista hitnost postoji za još neke članove zakona. Zakon cjepkamo po sjednicama, bolje je da smo sve odjednom razmatrali. Ne razumijem šta je sporno sa rokom koji je predložila Kristić - rekao je Handžić.

Izmjene i dopune Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju usvojene su sa 31 glasom zastupnika.

Studentima je rok za završetak studija za predbolonjske studente produžen do 30.09.2022. godine. Također, izmjene se odnose na postdiplomski studij, odnosno lica koja su započela postdiplomski studij za sticanje stepena magistra nauka/umjetnosti i doktora nauka prema propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu ovog zakona (avgust 2017.), imaju pravo steći naučni stepen magistra nauka/umjetnosti odnosno doktora nauka zaključno sa 30.09.2022. godine. 

Na dnevnom redu su i izvještaji o radu i finansijskom poslovanju preduzeća

U nastavku sjednice bit će razmatran Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojim se stavlja akcent na kontrolu postupanja ili provođenja naredbi nadležnih organa kojima se, u skladu s posebnim zakonom, propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, ali samo ukoliko su Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, odnosno Uprava policije i njeni policijski službenici izričito ovlašteni na osnovu takve zakonito izdate naredbe.

Zastupnici će razmatrati i prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Program rada i Finansijski plan Javne ustanove "Fond Memorijala Kantona Sarajevo" za 2020. godinu, kao i Izvještaj o radu s finansijskim poslovanjem Univerziteta u Sarajevu za 2019. godinu.  

Na dnevnom redu su i izvještaji o radu i finansijskom poslovanju Zavoda za izgradnju KS, Zavoda za informatiku i statistiku te kantonalnih javnih preduzeća Toplane Sarajevo, Park, Tržnice-Pijace, Vodovod i kanalizacija, Sarajevogas, Pokop i Sarajevo - šume za 2019. godinu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.