IZBORI

Ko su kandidati za gradonačelnika Goražda: Uz Ramovića, u utrci i Žuga, Imamović i Pozderović

Prijavljeni su aktuelni gradonačelnik Muhamed Ramović (NBL), Mirsad Žuga (SDA), Ernest Imamović (SDP, NS i Narod i pravda) te Admir Pozderović (BH demokrati)

Imamović: Na čelu KO SDP-a. aVAZ

Piše: A. Bajramović / Avaz.ba

27.8.2020

U izbornu utrku za gradonačelnika Goražda kreću četiri kandidata. Dugogodišnju vladavinu aktuelnog gradonačelnika Muhameda Ramovića (NBL) pokušat će prekinuti Mirsad Žuga (SDA), Ernest Imamović (SDP, NS i Narod i pravda) te Admir Pozderović (BH demokrati).

Završio medresu

Ramović je rođen 1960. godine u selu Zabus kod Goražda, a prvi put je na funkciju, tada načelnika općine, izabran 2008. godine. Tokom svog političkog rada bio je član SDA, SBiH, SBB-a, a trenutno NBL-a. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu, a potom Filozofski fakultet i profesor je arapskog i turskog jezika. Ranije je radio u Islamskoj zajednici, obrazovanju, a bio je i direktor benzinske pumpe “Šeh-in”.

Ramović: Na funkciji od 2008.. arhiv

SDA je za kandidata za gradonačelnika odabrala Mirsada Žugu, aktuelnog poslanika u Skupštini BPK Goražde. Žuga je diplomirani ekonomista s 15-godišnjim iskustvom u finansijskom sektoru. Do 2015. godine bio je voditelj poslovnice banke u Goraždu, a potom je imenovan za zamjenika ministra finansija BiH. Jedno vrijeme bio je na čelu Povjereništva SDA Goražde.

Žuga: Kandidat SDA. Arhiv

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Ernest Imamović dobio je podršku i Naše stranke te Naroda i pravde, pa na izbore izlazi kao zajednički kandidat ove tri stranke. Jedini je politolog među kandidatima. Kao pripravnik je radio u KJP ZOI '84, a potom u Sektoru za međunarodne odnose i protokol Parlamentarne skupštine BiH.

Očevim stopama

Bio je sekretar Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope u Strazburu i nacionalni koordinator PSBiH u Evropskom parlamentu. Mnoge je iznenadila njegova odluka da dođe u Goražde, gdje ranije nije živio. Od prošle je godine na čelu SDP-a. Sin je legendarnog ratnog komandanta Zaima Imamovića, koji je 1992. godine napustio Sloveniju i došao da organizira odbranu rodnog grada, pa je svojim povratkom u Goražde, gdje je mjesecima živio kao podstanar, Imamović mlađi praktično krenuo očevim stopama.

Pozderović godinama bio van politike

Svoju šansu na predstojećim izborima traži i Admir Pozderović, koji je nekoliko godina bio odsutan iz politike. Nekadašnji poslanik u Skupštini BPK Goražde te kantonalni ministar za boračka pitanja, a potom i pravosuđe, upravu i radne odnose, od 2015. godine radio je kao sekretar Internacionalnog univerziteta u Goraždu.

Pozderović: Magistar ekonomije. arhiv

Magistar je ekonomije i član MENSA International-međunarodne asocijacije osoba s visokim kvocijentom inteligencije. Kao inovator osvajao je zlatne medalje na sajmovima inovacija u Parizu, Strazburu i Ženevi. Bio je član lokalne Istočno-bosanske stranke, a potom i Stranke za BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.